Radar · Nyheter

Ovanligt spännande val i Danmark enligt väljare

Valsedlarna stoppas i valurnan i Sundby Idrottspark i Köpenhamn.

I Danmark strömmar nu väljarna till vallokalerna. Det är ett ovanligt spännande val, tycker många väljare. ”Därför är det ännu viktigare att rösta den här gången”, säger Amagerbon Kristoffer Birch.

Här, i en idrottshall i Sundby i Köpenhamnsområdet, ringlade köerna långa innan dörrarna öppnades, berättar valarbetaren Elisabeth Erland.

När partiledaren Morten Østergaard från socialliberala Radikale Venste kommer dit tillsammans med sin fru Line hugger de väntande journalisterna – han kan få en avgörande roll som kungamakare när statsministern ska utses.

Han vill gärna ge Socialdemokratiets Mette Frederiksen en chans, säger han.

– Men det följer villkor med det. Vi ska inte bara ha en ny statsminister i Danmark, säger han.

– Det är vi som avgör att det blir en förändring i Danmark.

Skrämt många

På TT:s fråga om hur han ser på den roll högerextrema Stram Kurs har fått i valrörelsen svarar han:

– Utöver att det har skrämt många människor med en annan etnisk bakgrund med hot om deportation, så tror jag att det har skrämt även många andra danskar att få se vilken riktning som Danmark utvecklar sig mot om den nuvarande majoriteten fortsätter att regera med stöd av Stram Kurs.

För Louise Mylius, som kommit till vallokalen med dottern Anna i försommarsolen, är det ett speciellt val. Dels på grund av de nya partierna på yttersta högerkanten, men även för att utgången är så osäker.

– Det blir väldigt spännande att se vem som vinner.

Kristoffer Birch, som precis röstat i ett av de många valbåsen bakom blåa skynken, känns det likadant. Han tror att nuvarande statsministern Lars Løkke Rasmussen (Venstre) kommer att gå hem med segern – erfarenheten väger tyngst, bedömer han.

– Men det verkar som att det kommer att sluta likadant som det senaste valet i Sverige, att det blir svårt att skapa en majoritet.

Talas för S

Enligt opinionsmätningarna talar det mesta för att Socialdemokratiet tar över regeringsmakten i Danmark efter dagens folketingsval.

Samtidigt fortsätter sittande statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, att sträcka ut en hand över mitten i hopp om ett samarbete över blocken.

Ända in i det sista har utspelen om framtida regeringssamarbeten haglat. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har sagt att han inte ser någon möjlighet till att hans mittenparti Venstre fortsätter att regera tillsammans med Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti efter valet.

– Som valkampanjen har utvecklat sig är det inte längre realistiskt, sade han till danska TV2 News.

Förkastas av S-ledaren

Løkke Rasmussen tror fortfarande på en framgång för sitt blåa block men vid ett sådant utfall vill han även sondera terrängen med partier inom det röda blocket. Han utesluter inte ett samarbete med något parti, förutom ytterkantspartier inom respektive block.

Tidigt under valkampanjen öppnade Lars Løkke Rasmussen upp för att bilda regering med Socialdemokratiet. Något som S-ledaren Mette Frederiksen förkastade då och hon hade samma åsikt i frågan dagen före valet.

– Vi går till val på en socialdemokratisk enpartiregering, sade Frederiksen och tillade att partierna står för långt ifrån varandra i frågor som klimatet, utbildning och välfärd.

Regeringskollegan Liberal Alliance (LA) är starkt kritisk till Løkke Rasmussens dödsförklaring av sittande treklöverregering och LA-ledaren Anders Samuelsen kallar det för ett svek.

Dansk Folkeparti positivt

Det Konservative Folkeparti, det tredje regeringspartiet, säger sig inte heller kunna ingå i en regering med S och Venstre. Däremot är Dansk Folkeparti, som ser ut att få halverat stöd i dagens val, positivt inställt till en SV-regering.

Men det är klart, som partiledare för Dansk Folkeparti är det en förutsättning att vi själva ingår i det samarbetet, sade partiledaren Kristian Thulesen Dahl till TV2 News.

– Förutom ett framtida regeringsskifte kan dagens danska val innebära att extrema krafter tar plats i folketinget.

Islamfientliga Stram Kurs har under flera veckor balanserat kring de två procent som krävs för att komma in i Christiansborg. Detsamma gäller för det starkt invandringskritiska Nye Borgerlige.

Fakta: Folketingsvalet

Den 5 juni har Danmark val till folketinget. Det krävs två procent av rösterna för att ett parti ska ta sig in i parlamentet.

Till årets val ställer totalt 13 partier upp. Nio av dem är i dagsläget representerade i folketinget.

Nye Borgerlige, Stram Kurs och Klaus Riskær Pedersen (ett parti som bär partiledarens namn) är nya partier i valet. Kristendemokraterne, som bildades 1970 men åkte ur folketinget 2005, ställer också upp.

Totalt ska 179 mandat fördelas, varav 4 är vikta till partier på Grönland och Färöarna (2 mandat var).

Sittande regering består av Venstre, Liberal Alliance och Det Konservative Folkeparti.

Danmark har liksom Sverige fyraåriga mandatperioder, men det är upp till statsministern att bestämma när valdagen ska infalla. Det ska ske minst tre veckor före valet och denna gång utlyste statsminister Lars Løkke Rasmussen datumet knappt en månad (den 7 maj) före valdagen.
tt