Glöd · Ledare

Tusentals i protest mot Trump

Demonstranter med små Trump-ballonger hånar presidenten.

Tusentals demonstranter har samlats i London för att protestera mot Donald Trump som efter en glittrig galamiddag hos drottning Elizabeth hade en mindre glamorös arbetsdag framför sig. Handelssamtal och lunch med den avgående premiärministern Theresa May stod på programmet.

Dagen inleddes med en frukost tillsammans med Theresa May och fem storföretag var från de båda länderna. Även prins Andrew och de båda ländernas finans- och utrikesministrar medverkade.

Lagom till morgonens möte släppte ett hundratal demonstranter upp en sex meter hög ballong föreställande Trump som en jättebebis. Ballongens skapare Leo Murray säger till Reuters att de försöker påminna presidenten om ”hur ovälkommen han är i det här landet”.

Ballongen var startskott för en dag med protester i hela landet. I centrala London har tusentals samlats för en ”motståndskarneval”. Där har ballongen bland annat fått sällskap av en docka som twittrar sittandes på en gyllene toalett. Det är dock betydligt färre demonstranter än de tiotusentals som protesterade vid presidentens besök förra året.

Lunch med May
Inte långt från demonstrationen på Trafalgar Square åt Trump lunch med den avgående premiärministern Theresa May innan han besökte bunkrarna där forne premiärministern Winston Churchill styrde under andra världskriget.

Donald Trump väntas också hålla ett möte med Storbritanniens miljöminister Michael Gove, en av kandidaterna till att ta över efter Theresa May. Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som Trump sagt borde leda förhandlingarna med EU, väntar dock fortfarande på ett samtal från presidenten. En annan av Trumps favoriter, premiärministerkandidaten och tidigare utrikesministern Boris Johnson, avböjde ett möte med Trump. De hade dock en konversation på telefon som beskrivs som ”vänlig och produktiv”.

Avslutar med bankett
Trumps arbetsdag avslutas med en bankett hos den amerikanske ambassadören. Prins Charles och hans fru Camilla kommer att närvara å drottningens vägnar.
Drottning Elizabeth framhöll i sitt tal på måndagskvällens bankett betydelsen av internationellt samarbete och lovordade internationella institutioner som Trump kritiserat vid flera tillfällen.

Amerikanen kallade i sitt tal drottningen för en fantastisk kvinna och utbringade en skål för de båda ländernas ”eviga vänskap”.

Skarpögda smyckesentusiaster noterade att drottningen bar en relativt neutral brosch när de båda möttes under dagen. Vid Trumps förra besök väckte drottningens val av smycken viss uppmärksamhet. Många spekulerade om huruvida hon skickade dolda budskap med dem – en brosch hon fått av paret Obama, en brosch i form av en snöflinga som hon fått av Kanada, och en som drottningmodern bar vid George VI:s begravning, inget man förknippar med fest och glädje.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV