Radar · Nyheter

Kraftig uppgång för KD

Om det vore riksdagsval i dag skulle Kristdemokraterna få 13,0 procent av rösterna, enligt SCB:s partisympatiundersökning.

Kristdemokraterna skulle få 13,0 procent av rösterna om det vore riksdagsval i dag – och Sverigedemokraterna bli näst största parti. Det visar SCB:s partisympatiundersökning, den första sedan överenskommelsen mellan S, MP, C och L i januari.

KD klättrar med 7,6 procentenheter sedan förra mätningen i november 2018, och med 10,1 procentenheter sedan mätningen för ett år sedan.

Det är naturligtvis jätteglädjande, KD har gjort en riktigt bra opinionsmässig resa, säger Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren.

Det ökade väljarstödet kommer främst från Moderaterna och Sverigedemokraterna, visar undersökningen.
Vi tar ganska brett från alla håll och kanter. Och det tror jag har att göra med tre saker. Det viktigaste är politiken, att vi har identifierat stora samhällsproblem och presenterat konkreta lösningar, fortsätter Kullgren.
Sedan tror jag också att väljarna uppfattar oss som tydliga i regeringsfrågan, vi sade samma sak innan som efter valet och det tror jag också att vi har fått uppskattning för. Det tredje är att vi haft en partiledare som lett oss från dåliga till bättre siffror och lyckats kommunicera en KD-politik som går hem.

SD näst största parti
Enligt SCB:s undersökning hamnar Sverigedemokraterna på 17,1 procent, vilket är en försämring med 1,2 procentenheter jämfört med i november i fjol – men innebär ändå att det skulle bli näst största parti. Skälet är att Moderaterna backar till 16,0 procent, en minskning med 3,2 procentenheter sedan i november.

Liberalerna hamna under riksdagsspärren med 3,7 procent om det vore riksdagsval i dag. Det är en nedgång med 0,6 procentenheter jämfört med november och 1,8 procentenheter sedan riksdagsvalet i september då partiet fick 5,5 procent.
Det klart att det var väntat, men naturligtvis ändå väldigt tråkigt. Det visar vilket allvarligt läge som Liberalerna befinner sig i, säger partisekreterare Maria Arnholm.
Då är det en tröst att vi är mitt uppe i ett arbete där partiets medlemmar ska utse en ny partiledare. Och det är tre duktiga personer som står till förfogande, säger hon.

S tappar till V
Även Socialdemokraterna backar – med 2,9 procentenheter till 27,6 procent av rösterna.
1,1 procent har gått till Vänsterpartiet, enligt SCB. Ännu fler – eller 1,8 procent – har gått till gruppen ”vet ej”. Och cirka 0,2 procent skulle om det vore val i dag i stället rösta på KD.
”Jag är inte nöjd, men inte heller förvånad. Vi har ett väldigt speciellt år bakom oss i svensk politik. Vi ser att det har ett pris att ta ansvar. Det vi behöver göra den kommande tiden är att driva igenom politik som innebär konkreta förbättringar för människor i deras vardag, till exempel när det gäller pensionerna, sjukvården och skolan”, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad i en kommentar till TT.

Enligt SCB skulle Centerpartiet få 6,9 procent av rösterna, en minskning med 1,7 procentenheter. Samtidigt repar sig Miljöpartiet från förra mätningen, då det precis klarade riksdagsspärren. Nu får partiet 5,6 procent.
Vänsterpartiet noterar 8,7 procent, en försiktig uppgång med 0,3 procentenheter, som dock inte är statistiskt säkerställd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV