Glöd · Ledare

Välkommen till din nya dagstidning

Vi lever i en tid då vuxna människor hetsar och sprider hat mot barn bara för att de är födda i fel land eller av fel föräldrar. I en tid där småbarn målas upp som potentiella terrorister. I en tid där grundläggande mänskliga rättigheter alltmer ifrågasätts. I en tid där partier som tävlar i främlingsfientlighet och om de rasistiska rösterna får allt mer stöd. I en tid när alla från SD till Fi ropar på hårdare straff. I en tid när repressaliepolitiken mot sjuka och arbetslösa blir allt hårdare, i en tid där ett övervakningssamhälle som i Orwells 1984 inte bara är möjligt utan även alltmer accepteras. I en tid då de auktoritära krafterna vinner alltmer mark är det fria ordet, fri media och frihetliga idéer viktigare än på mycket länge.

Vi behöver bli många som står upp för frihet, integritet och mänskliga rättigheter. Vi behöver många forum, kanaler och sammanhang där de frihetliga och gröna ideerna kan spridas, frodas och stå upp mot bruna idéer, auktoritärt tankegods och förenklade lösningar.  

I denna tid har presstödsnämnden fått en moderat kanslichef och börjat ge den på ledarplats numera brunfärgade tidningen GP 40 miljoner i presstöd per år samtidigt som flera tidningar som tidigare haft presstöd inte längre får det. Fria Tidningen, Syre Göteborg och Syre är tre av dom som, i alla fall just nu, står utan presstöd och besked om det. Eftersom den politiskt neutrala presstödsförordningen inte har ändrats är det lätt att utifrån det fastna i diverse konspirationsteorier, men istället ser vi motståndet från myndigheten som ett tillfälle att tänka nytt och ta ett steg framåt. Vi gör det genom att redan denna vecka slå ihop Syre och Frias redaktioner och bli en daglig tidning med digital utgivning fem dagar i veckan.   

När den första Fria Tidningen, Stockholms Fria Tidning, skulle starta för 20 år sedan beskrev vi våra tankar så här:

Människor sliter i grupper, föreningar och individuellt för en bättre värld, för solidaritet med människor i tredje världen, för djurs rättigheter, för fred och frihet, för ett miljömässigt hållbart sätt att leva, producera och konsumera. Men deras strävanden och intressen uppmärksammas och återspeglas mycket sällan eller bristfälligt i nuvarande press.
Dagens tidningar utelämnar många människors verklighet och upplevelse av sin omvärld. De flesta människor vill se en fredlig, solidarisk, ekologisk samhällsutveckling, men de har i dag ingen allmän tidning som speglar och återger händelser utifrån en sådan verklighetssyn. Man kan säga att dagens tidningar utelämnar inte bara nyheter, problem och aspekter som berör och engagerar många – de utelämnar också oss läsare. Det är här vi ser behovet av en ny tidning – en ledig nisch om man så vill.”

Fjorton år senare startade Syre, en frihetligt grön tidning. Inte en miljötidning utan en frihetligt grön tidning. I den första ledaren beskrev jag varför Syre inte är en miljötidning så här:

När folk 2015 fortfarande bara ser grönt som miljö är det dags att börja prata ideologi eller mer exakt makt. För ideologi handlar till stor del om makt. Medan de gamla ideologierna slåss om ifall makten ska ligga hos dem med pengar (kapitalet) eller hos politiker och byråkrater (staten) så är en grundsten i den gröna ideologin att flytta makten ner till individerna. Genom decentralisering av besluten och en radikal fördelningspolitik där resurserna når ända ut till individerna utan krav på motprestation får alla makt över sina liv och därmed frihet.En frihet som endast bör begränsas när den hotar någon annans rätt till samma frihet. I den begränsningen blir miljöfrågan central: att förstöra miljön, att överkonsumera de resurser som finns, är att inskränka friheten, både för kommande generationer och för alla dem som i dag på grund av vår överkonsumtion inte får samma chans att leva ett drägligt liv. Men att bara se till miljön utan att ha en grön helhetssyn leder lätt till, om inte rent ekofascistiskt tänkande, så i alla fall auktoritärt. Diverse politisk och social ingenjörskonst för att lösa miljöproblemen, “smarta” lösningar långt ovanför folks huvuden och utan hänsyn till den verklighet vi lever i. I sin extrema form kan det vara idéer om barnbegränsning och invandringsstopp.”

Under de fyra åren som gått sedan dess har de auktoritära krafterna gått från att vara ett möjligt hot till att i dag vara de som till stora delar formar och präglar både vårt samhälle och samhällsdebatten. Utöver de uppenbart bruna krafterna, har vi dem som flörtar med de bruna, men också dem som vill lösa klimatfrågan med en global miljömedveten despot.

De tankar som låg till grunden för Fria för 20 år sedan och Syre för fyra år sedan tar vi nu vidare i en ny dagstidning. De är tyvärr minst lika aktuella nu som då. Vi välkomnar därför nu både Frias redaktion och alla prenumeranter på Fria Tidningen till Syre. Med den förstärkningen som Frias redaktion innebär börjar vi nu ge ut Syre dagligen. Du hittar senaste nytt i en mobil, platta eller dator nära dig.  

Välkommen till din nya dagstidning.

Start av en dagstidning på en vecka – få redaktioner som skulle fixa det.

Fria Tidningen går i graven.