Radar · Nyheter

Religiösa friskolor utreds

Foto: Claudio Bresciani/TTRoger Haddad (L) är en av de politiker som förespråkar stopp för nya religiösa friskolor.

En ny snabbutredning görs i år om att kunna stoppa nya religiösa friskolor. Detta som en konsekvens av januariöverenskommelsen. Men Europakonventionen hindrar ett förbud, menar Friskolornas riksförbund.

Religiösa inslag i undervisningen är redan förbjudet i Sverige. Däremot finns skolor där det förekommer frivilliga religiösa ritualer och bönestunder exempelvis på morgnarna eller i samband med måltider. En statlig utredning ska före jul i år lämna med förslag om ett förbud mot etablering av nya friskolor med en religiös inriktning.

– De senaste åren har vi sett exempel på skolor som i religionens namn separerar flickor och pojkar, knappt undervisar om sex- och samlevnad och jämställer evolutionen med religiösa skapelsemyter. Det är fullkomligt oacceptabelt, säger utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Friskolornas riksförbunds VD Ulla Hamilton menar att ett förbud är oförenligt med Europakonventionen, vilket också är den tolkning tidigare utredningar gjort.

– Jag tror att man kommer komma fram till att det här inte är möjligt, säger hon.

Ulla Hamilton tror att motståndet  mot religiösa friskolor i realiteten är ett motstånd mot muslimska friskolor.

– Man vågar inte säga det, men det är framför allt det som det handlar om.

Ulla Hamilton tror att ett förbud skulle riskera att driva fram ”underjordiska” skolor som står bortom samhällets kontroll.

– Det är bättre att man driver friskolor som kan kontrolleras av skolinspektionen och att man granskar ägarna innan man startar en skola.

Det är Socialdemokraterna och Liberalerna som drivit på för ett etableringsstopp.