Radar · Nyheter

Maskerade män attackerade båtar till havs

Att se till att alla i båten har flytväst är en av frivilligorganisationens Watch The Med - Alarm Phones rekommendationer för de som trots riskerna väljer att sätta sig i smugglarnas sjöodugliga båtar.

Under två veckor i maj fick frivilligorganisationen Watch The Med – Alarm Phones telefonlinje anrop från nio båtar i sjönöd mellan Turkiet och Grekland. Vittnen ombord på två av båtarna berättar om hur maskerade män attackerade dem och förde dem tillbaka till Turkiet. Under en vecka i maj avgick totalt 61 båtar med människor på flykt från Turkiet till Grekland, varav mer än hälften stoppades av den turkiska kustbevakningen.

Watch The Med – Alarm Phone har en nödtelefon dit människor på flykt över Medelhavet kan ringa om de hamnar i sjönöd. När en båt i nöd identifierats kontaktas ansvarig kustbevakning, oftast den grekiska eller italienska. I en utförlig uppdatering beskriver Watch The Med – Alarm Phone hur två veckor i maj såg ut till havs mellan Turkiet och Grekland. Totalt nio båtar som avgått från Turkiet med målet att nå de grekiska öarna kontaktade dem efter att ha hamnat i sjönöd.

Medan två av de nio båtarna, som kontaktade nödtelefonen den 17 respektive 20 maj, jagades och attackerades av maskerade män samtidigt som de tvingade dem tillbaka till Turkiet, räddades personerna i sex av båtarna i land till Grekland, och en båt fördes tillbaka till Turkiet.

– Barnen skrek när de såg de maskerade männen, berättade en av de som var ombord den 17 maj för Watch The Med – Alarm Phone. Det var den fjärde gången personen försökt nå Grekland via havet från Turkiet.

Flyktingarna och migranterna ombord på båten uppgav att de maskerade männen kommit på snabba båtar från den grekiska kusten, varpå de stal bränslet med hjälp av en lång metallpinne innan de lämnade dem i turkiska vatten.  De sa att de medan de flöt runt i vattnet såg männen på håll, men efter det tappade Alarm Phone kontakten med båten.  Den turkiska kustbevakningen tog dem senare samma morgon tillbaka till Turkiet. En gravid kvinna ska därefter ha fått missfall.

Enligt uppgifter från personer ombord på båten som attackerades den 20 maj anlände ett stort militärfartyg efter de maskerade männen.  Det stora fartyget ska enligt uppgifter ha haft fyra olika flaggor: NATO:s, Greklands, Turkiets och USA:s. Den informationen har dock inte kunnat bekräftas.

Fler båtarna avgick

Watch The Med – Alarm Phone beskriver de nio olika incidenterna under de två veckorna i maj detaljerat. Vid ett tillfälle, efter att ha kommit i land på Samos, var det en grupp på 54 personer som gömde sig för polisen och kustbevakningen av rädsla för att tvingas tillbaka till Turkiet trots att de nått Grekland. Andra landningar, assisterade av den grekiska kustbevakningen, gick mindre dramatiskt till.

De nio båtar som kontaktade med Alarm Phone var inte de enda som nådde Grekland under den här perioden. Enligt Aegean Boat Report, som liksom Alarm Phone drivs av frivilligarbetare, anlände 28 båtar till de grekiska öarna mellan den 20 och 26 maj. Under samma period stoppades 33 båtar av den turkiska kustbevakningen. Under en vecka i maj avgick därmed totalt 61 båtar från Turkiet, uppger Aegean Boat Report.

Under 2019 har 519 personer drunknat eller rapporterats saknade på Medelhavet, enligt den internationella migrationsorganisationen IOM. 34 av dessa incidenter inträffade på östra Medelhavet.