Radar · Nyheter

Kylig och regnig långhelg att vänta

Långhelgen bjuder på ostadigt, regnigt väder och kyliga temperaturer.

Långhelgen står för dörren, men sommarvädret har gått hem. Ostadigt, regnigt väder och 10 till 15 grader är att vänta i större delen av landet. ”Det blir definitivt kyligt för att vara så här sent i maj”, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

På torsdagen är det Kristi himmelfärdsdag, vilket för många medför en ledig klämdag på fredagen. Men för den som hoppats på långa kvällar på altanen eller en tur till sommarstugan är det bistra besked från SMHI.

– Det blir en ganska ostadig långhelg. Under torsdagen får vi in ett nederbördsområde västerifrån som berör i stort sett hela landet. För de flesta blir det regn, men i fjällen kan det bli inslag av snö, säger Jon Jörpeland.

Fredagen bjuder på en del sol i landets södra delar, men nederbörden ligger kvar över norra och mellersta Norrland. Under lördag och söndag väntas återigen ostadigt väder med växlande molnighet.

– Framför allt under lördagen kan vi vänta oss en del regn i västra Svealand och västra Götaland.

Temperaturmässigt blir det ovanligt kyligt för årstiden de kommande dagarna – runt 10 till 15 grader i så gott som hela landet.

– Framför allt när det regnar kan det bli kyligare. I de nordligaste delarna är det risk för att det då inte blir mer än fem-sex grader, säger Jörpeland.

Bara sydöstra Götaland har chans till riktiga sommartemperaturer. Där kan det under lördagen och söndagen bli drygt 20 grader – lokalt ännu varmare än så.

Joel Malmén/TT