Energi · Recension

Glimrande poesi om fascism och massutrotning

På en gata i Saigon
sätter en polisgeneral mynningen
mot en svartfruktig knotterlavs huvud
och plöjer en fåra

Invasiva folkgrupper är namnet på en liten svart bok med dikter om … Är det dikter? Ja, det är det. Faktiskt. Orden kommer från Artdatabankens röda lista, FN, tidningar, Sven Lindqvists Utrota varenda jävel, Sverigedemokraternas partiprogram, med mera, allt kört i en mixer (ungefär) och ihopsatt till ett nattsvart och glittrande grönt antifascistiskt collage.

Författare är Jesper Weithz, grafisk formgivare och journalist på bland annat Expo och klimatmagasinet Effekt. Hans dikter handlar om klimatkris och flykt, om rasismen och den sjätte massutrotningen. Om hur vi ser oss som skapelsens krona, med rätt att fara hänsynslöst fram med allt och alla, om besatthet av gränser. En klumpig ondska som trampar ner livet.

… allt statligt och kommunalt stöd som syftar till att fåfjällig fibbla bevarar och stärker sina ursprungliga kulturer och identiteter skall dras in, sjönöt, skaftlav, skimlig fjällknäppare …

Den skimliga fjällknäpparen, vem är det? Svamp eller ört, fågel eller fisk? Det är en skalbagge som har levt på Öland och Gotland och fortfarande finns i Finland, där den är rödlistad, men är utdöd i Sverige. De rödlistade arternas namn låter som små dikter i sig … ”slankcitronbi, slätrocka, smal getingfluga, smaragdina salicina, solfly” …

I ett flyktingläger
i Athen
syr en fjälluggla
samman sina läppar
i protest

Det är vackert, lite skrämmande, bisarrt med en svart humor under. Ett rop på hjälp för alla som inte vill vara med om den sjätte massutrotningen, och samtidigt glimrande poesi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV