Radar · Nyheter

Både barnläkaren och några av offren överklagar

Läkaren bredvid sin försvarare Frida Wallin vid en häktningsförhandling.

Läkaren som dömts till tio års fängelse för grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot ett 50-tal barn överklagar domen till hovrätten. Han vill dessutom att stora delar av rättegången tas om. Även några av offren har överklagat.

I den 29-årige läkarens överklagan, som lämnats in till Stockholms tingsrätt, framgår att han anser att bedömningen av hans skuld är felaktig. Han fortsätter hävda att de undersökningar han gjort av barnens underliv och anus varit medicinskt motiverade. Mannen har försvarat sitt agerande med att helkroppsundersökningar av barn är vanliga i Spanien, där han kommer ifrån och där har fått sin läkarutbildning.

Tingsrätten ansåg tvärtemot att det inte alls funnits någon medicinsk anledning för honom att genomföra undersökningarna.

"Rättegångsfel"

– Hans handlande har varit styrt av hans sexuella intresse för barn, främst prepubertala flickor. Det är det som styrt, och han har varit medveten om att det varit obefogat, sade domaren Marianne Gauffin när domen kom.

Läkaren hävdar dessutom att det förekommit rättegångsfel under förhandlingen. De flesta av vårdnadshavarna hördes som vittnen, och fick därför avlägga vittnesed, men de borde enligt försvaret ha hörts som parter i målet. På grund av detta vill han att stora delar av rättegången tas om helt.

Miljonskadestånd

Hittills har också tre överklaganden från målsägare registrerats hos tingsrätten.

Brotten har i de flesta fall begåtts på olika läkarmottagningar runt om i Sverige, och när mannen arbetade för den digitala vårdtjänsten Kry. Offren är i huvudsak hans patienter – barn i åldrarna två till tolv år – samt föräldrar som han förmått filma och i vissa fall beröra sina barns underliv och anus vid Kry-undersökningarna.

Stockholms tingsrätt beslutade också om livstids utvisning, och att mannen ska betala skadestånd på sammanlagt 3,5 miljoner kronor till målsägarna.

Fakta: Tingsrättsdomen mot barnläkaren

Den 29-årige läkaren dömdes bland annat för:
4 fall av grov våldtäkt mot barn
46 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn
14 fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning
19 fall av sexuellt ofredande
Barnpornografibrott
Mannen frikändes för grovt sexuellt övergrepp mot barn i två fall, fem fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sex fall av sexuellt ofredande samt ett fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
Påföljden blev tio års fängelse. Mannen utvisas även på livstid. Han ska också betala skadestånd till offren på mellan 10 000 och 270 000 kronor vardera. Sammanlagt hamnar skadestånden på cirka 3,5 miljoner kronor.
Källa: Stockholms tingsrätt