Radar · Nyheter

800 miljoner i riskzonen när Asiens största glaciärer krymper

En glaciär i Norge.

Nära en miljard människor riskerar att stå utan tillgång till färskvatten när Asiens största glaciärer smälter, skriver den brittiska nyhetstidningen Independent.

Det fruktade scenariot kan vara bara årtionden bort och leda till svält och hungerskatastrofer.

– Människor kan tvingas på flykt och de som inte har möjlighet att fly kan tvingas konkurrera med sina grannar om den mat som finns, säger den den brittiska glaciärforskaren Hamish Pritchard, till tidningen.

Redan om 80 år kan, om inte de globala koldioxidutsläppen minskar, två tredjedelar av Himalayas glaciärer ha smält, visar en rapport från ICIMOD (International Centre for Integrated Mountain Development) i Nepal, som släpptes tidigare i år.

När regnet faller fungerar glaciärerna kring Himalayabergen som livräddare. Varje sommar frigörs i snitt 36 kubikmeter vatten, vilket motsvarar cirka 14 miljoner olympiska bassänger, till fördel för områden som annars varit uttorkade.

Himalayas glaciärer ligger på mellan 4 000 och 6 000 meters höjd och den sammantagna ytan för dessa utgör omkring hälften av alla glaciärer utanför polerna. Glaciärerna i området har smällt under flera årtionden, men mellan åren 2000 och 2016 har de smällt 1,6 gånger snabbare jämfört med hur det såg ut under perioden 1951 till 2007

– Många klimatprognoser tyder på att smältningen kommer fortsätta att accelerera. Åtminstone fram till 2050 och när torkan väl slår till kommer det att innebära en stor förlust av både grödor och boskap, säger Pritchard.