Energi · Boklådan

Rebelltjejer

I Boklådan uppmärksammar vi böcker som inte är helt nya. När Godnattsagor för rebelltjejer kom för ett par år sedan läste Tove Lundin den för sina fyraåriga tvillingflickor och det blev en stor succé. Sen dess har det kommit en del 2.

Att bli räddad av en prins är väl toppen om man befinner sig i en nödsituation. Men rollen som den räddade räcker inte som förebild, även om hon har en jättefin klänning också. Urvalet kan vara lite enahanda, och därför skrev Elena Favilli och Francesca Cavallo en bok för barn med ”hundra berättelser om fantastiska kvinnor” som Ada Lovelace, Malala, Serena Willams, Amelia Earhart, Michelle Obama och Astrid Lindgren.

När Tove Lundin fick Godnattsagor för rebelltjejer i sin hand 2017 började hon tänka på hur det var när hon var barn. Hur hon saknade kvinnliga förebilder och tummade sönder de två enda sidorna i svenskaboken som handlade om kvinnliga författare.

”Därför kändes Elena Favilli och Francesca Cavallos bok Godnattsagor för rebelltjejer med sina korta, kärnfulla texter och fantasifulla illustrationer av sextio kvinnliga konstnärer från hela världen som en bättre idé. Jag kan lova att min unga testpanel är svårflirtad när det kommer till litteratur. Är inte en bok tillräckligt fängslande från första meningen kan det lätt hända att de antingen somnar eller brister ut i spontan sång.

Inget av detta hände när vi läste Godnattsagor för rebelltjejer. Tvärtom, båda barnen satt som förtrollade av berättelserna, de detaljrika bilderna och nya insikter. Som att man kan jobba med att titta på insekter, precis som naturalisten Maria Sibylla Merian. Helt klart ett drömjobb för en fyraåring i allmänhet, och min ena dotter i synnerhet. ’Mitt ben också!’ ropade min andra dotter med CP stolt, när jag läste om sprinterlöparen Wilma Rudolph som hade ett förlamat ben som barn, men lärde sig gå och blev världens snabbaste kvinna. Snart började en avancerad lek som gick ut på att hoppa ner i vatten och rädda människor på en båt, inspirerat av OS-simmaren Yusra Mardini.”

I juni 2018 kom en del 2, med Nefertiti, Beyoncé, Simone Veil, Audrey Hepburn och många andra. Om den hade kommit med i dag hade säkert Greta Thunberg varit med – men det kommer kanske fler delar.