Radar · Nyheter

Polis ovanligt våldsam vid  protester på Samos

Lägren på Lesbos, Chios och Samos (på bilden) beskrivs av både människorättsorganisationer som HRW och de boende som fängelser.

Bråk utbröt under lördagen mellan polis och de boende i det extremt överbefolkade flyktinglägret på Samos när de startade en protestmarsch. Oroligheterna började när polisen blockerade demonstranternas rutt. Flera personer, däribland en fotojournalist, bevittnade hur polisen sköt varningsskott och avfyrade tårgas mot de fredliga demonstranterna. Orsaken bakom protesterna var de dåliga levnadsförhållandena på ön.

Under lördagen deltog 60–70 personer i protester mot den låga levnadsstandarden i flyktinglägret på den grekiska ön Samos.  När polisen anlände till protestmarschen använde de tårgas och batonger för att stoppa demonstranterna, som startade protesterna tidigt på lördagsmorgonen. Det rapporterar tidningen Euronews, som varit i kontakt med flera personer som var närvarande.

Flera gånger det senaste året har frivilligarbetare på ön sagt att förhållandena på Samos är lika dåliga, om inte ännu värre, än på ön Lesbos där det ökända lägret Moria ligger.

På Samos lever drygt 4000 personer i ett läger avsett för knappt 700 personer. En man som bor i lägret skickade en bild till tidningen Euronews. På bilden, som publicerats av Euronews, syns hans rygg med två stora och tydliga märken på.

–  Saker på Samos fungerar inte bra, det är därför vi marscherar, berättade han för tidningen.

En fotojournalist som arbetar på ön, Jérôme Fourcade, frihetsberövades i samband med protesterna och polisen krävde att få se bilderna i hans kamera, något han vägrade tillmötesgå då han inte var anklagad för något brott. Omkring tio andra personer som arbetar för humanitära organisationer på Samos fördes också till polisstationen. Samtliga släpptes senare under dagen.

Flera av hjälparbetarna vittnade om att de sett polisen avfyra varningsskott och använda tårgas mot de som protesterade.

– Jag såg polisen sikta mot demonstranterna, säger fotojournalisten Jérôme Fourcade till Euronews.

Många människor på flykt lever fortfarande i tält i delar av Grekland, som på öarna där många i och med EU:s avtal med Turkiet blivit fast
Många människor på flykt lever fortfarande i tält i delar av Grekland, som på öarna där många i och med EU:s avtal med Turkiet blivit fast. (Gammal bild från Idomeni i norra Grekland 2016.) Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Inte första protesten

Detta var inte den första protesten på Samos. Sedan i januari i år har minst tre liknande protester mot den undermåliga levnadsstandarden ägt rum. I en artikel som Euronews publicerade tidigare i maj beskrevs flyktinglägret på Samos som en plats full av ”förlorade själar”.  

En hjälparbetare, som vill förbli anonym i samband med lördagens incident, berättar för Euronews att polisen under de föregående protesterna aldrig varit lika våldsamma som denna gång . I lördags var det den första gången som polisen avfyrade tårgas i samband med en liknande demonstration, enligt Euronews källa.

Många av de flyktingar som fastnat på ön, delvis som en följd av EU:s överenskommelse med Turkiet från 2016, bor i tält de byggt själva. Tyget fladdrar i vinden och knappt en dag går utan att någon hittar en orm eller råtta i ett av sina tält, tar en bild, och visar upp för dem som arbetar på ön. Bett förekommer ofta. Ett annat problem är hygienen, och särskilt när sommaren närmar sig. Under vintern är istället kylan den stora faran. Kampanjen #opentheislands som skrivits under av över 100 såväl små som stora människorättsorganisationer har krävt att människor ska transporteras bort från öarna sedan 2017. Mycket lite har i realiteten förändrats.

– Lägret är överfyllt av skräp, det är 26 grader varmt i dag och allt ruttnar. Förhållandena är omänskliga, säger den anonyma hjälparbetaren på Samos till Euronews.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV