Radar · Nyheter

Liberal rysare kan ge skjuts åt Sabuni

Nyamko Sabuni kandiderar till posten som partiledare i Liberalerna.

EU-valet såg ut att kunna bli en rysare för Liberalerna vars resultat också kan komma att påverka valet av ny partiledare. ”Går mandatet i EU-parlamentet förlorat kommer det att skapa ett massivt förändringstryck”, säger statsvetaren Svend Dahl. Och det talar utan tvivel för Nyamko Sabuni.

Liberalerna har kämpat i motvind under en längre tid. Och januariöverenskommelsen ser inte ut att ha varit till någon hjälp. I de senaste opinionsundersökningarna ligger partiet kring strax över fyra procent.

– Merparten av Liberalernas väljare är borgerligt sinnade personer som vill se en borgerlig statsminister, säger Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala Nyhetsbyrån.

När partiet inte levererar det försvinner en hel del av väljarna, något som många internt också varnade för.

Förlorat mandat?

Nu pågår diskussioner om vem som ska ta över rodret och vända utvecklingen efter den avgående partiledaren Jan Björklund.

Huvudkandidaterna har ännu inte presenterats av valberedningen – men den stora striden ser ut att stå mellan Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag.

Vem det blir kan delvis komma att avgöras i EU-valet på söndag där partiet riskerar att förlora sitt enda mandat, tror Dahl.

– Går det riktigt dåligt kommer det att skapa ett massivt förändringstryck och många kommer att börja fundera över vad som krävs för att rädda kvar Liberalerna i riksdagen 2020, säger han.

Och ju fler som ställer den frågan, desto fler kommer att fundera om det inte behövs något radikalt annorlunda.

Regering med S

Enligt statsvetaren är ett dåligt valresultat ”utan tvivel” till fördel för Sabuni, som i kontrast till nuvarande samarbete med Socialdemokraterna har en mer tydlig borgerlig profil.
Det samtidigt som ett valresultat över förväntan i stället ökar chanserna för Ullenhag.

Han ses som en tydlig förvaltare av den linjen som har lagts fast i och med januariöverenskommelsen.

Dahl spår att januariöverenskommelsen kommer att vara föremål för en stor intern debatt under hösten.

Enligt honom finns funderingar om att ingå i regeringen med Socialdemokraterna, något som den nya partiledaren kommer att bli tvungen att ta ställning till.

Internt är det en fråga som diskuteras, och det för att man helt enkelt tror att det är ett bättre sätt att långsiktigt få ut mer av överenskommelsen.

Fakta: vägen till en ny L-ledare

15 april: Första sonderingsfasen avslutas.
16 april—31 maj: Lågintensiv fas under EU-valskampanjen.
31 maj—10 juni: Hearingfasen, då valberedningen presenterar huvudkandidater som får delta i utfrågningar runt om i landet.
10 juni—18 juni: Nomineringsfasen, då länsförbunden formellt nominerar sin kandidat.
28 juni: Partiledarval.
3 juli: Liberalernas dag under Almedalsveckan i Visby.
Källa: Liberalerna