Radar · Nyheter

Kurder avslutar hungerstrejk efter 200 dagar 

Abdullah Öcalan, t.

Sedan november i fjol hungerstrejkar tusentals kurder i solidaritet med rörelsen PKK:s grundare Abdullah Öcalan, som har suttit fängslad i Turkiet i tjugo år. Nu är strejken över, efter en uppmaning från Öcalan själv.

Uppmaningen lästes upp under en presskonferens av Abdullah Öcalans advokat Newroz Uysal, som tidigare i maj fick lov att besöka sin klient för första gången på åtta år.

I uttalandet vände sig Öcalan till de kurder som i solidaritet med honom har matvägrat i fängelset, och bad dem att sluta.

– Hungerstrejkarna har uppnått sitt mål. Jag hoppas att de nu avslutar sin aktion, löd det.

Knappt två timmar senare fick han gehör.

– Efter uppmaningen avslutar vi hungerstrejken, uppger strejkens representant Deniz Kaya till den kurdiska nyhetsbyrån ANF.

Startades av politiker

Det var Leyla Güven, parlamentsledamot för det prokurdiska partiet HDP, som först inledde hungerstrejken i fjol.

Hon satt då i fängelse, dömd för terrorism efter att ha kritiserat Turkiets militära insatser i Syrien, men har sedan dess släppts.

Strejken var en protest mot att Abdullah Öcalan hålls isolerad i ett fängelse på ön Imrali i Marmarsjön, där han avtjänar ett livslångt fängelsestraff sedan 1999. På grund av ett förbud fick han heller inte träffa sina advokater på åtta år.

Initiativet spred sig snabbt. Tusentals kurdiska fångar över hela landet har hungerstrejkat sedan dess, enligt HDP.

Fortfarande ledare

Gerillarörelsen PKK är terrorstämplad av Turkiet, USA och flera västländer. Den grundades i slutet av 1970-talet av bland annat Abdullah Öcalan, som då var student på universitetet i Ankara.

Öcalan styrde sedan rörelsen från Syrien, innan han flydde till Kenya där han greps. Många ser honom fortfarande som rörelsens ledare.

Fakta: PKK

Kurdiska arbetarpartiet (Partia Karkaren Kurdistan, PKK), grundades 1978 på marxistisk ideologi.

Rörelsens mål är en självständig kurdisk stat.

PKK:s militära kamp mot turkiska regeringsstyrkor har bedrivits sedan 1984, i stor utsträckning från baser på irakisk mark, nära gränsen.