Radar · Nyheter

Gudrun Schyman: ”Nu måste vi bygga motståndsrörelsen”

Gudrun Schyman på FI:s valvaka i höstas.

Feministiskt initiativ åker ut, Vänsterpartiet står still och Miljöpartiet backar i EU-valet. ”Det måste mana till eftertanke”, säger Gudrun Schyman som vill se en partiövergripande koalition inför nästa val.

Att Feministiskt initiativ förlorar sitt mandat i EU-parlamentet var ingen överraskning för Gudrun Schyman, partiets grundare och tidigare ordförande.

– Vi har sett det i opinionsundersökningarna och vi vet att högervindarna har bitit sig fast, det traditionalistiska och militaristiska går framåt. Så det var väntat.

Samtidigt backar det största högerblocket EPP i europaparlamentet och de gröna går starkt framåt. Även om flera högerextrema partier också växer kraftigt är de sinsemellan splittrade i olika grupper i parlamentet. Ett resultat som har fått flera analytiker att spå ett mittensamarbete. Men det är något Gudrun Schyman ser en fara med.

– Det blir kompromisser och handlingsförlamning i ett läge när det behövs både snabba och tuffa beslut, säger Gudrun Schyman.

Inspireras av Greta

Syre: Du har själv sagt att du inspirerats av Greta Thunberg och ska vara aktivist. Vilken roll tror du att civilsamhället kommer få de närmsta åren?

– Jag tror att civilsamhället får en avgörande roll. Därför är också den politiska utvecklingen så allvarlig. När högernationalistiska partier ökar har vi sett att civilsamhället trakasseras och kriminaliseras. Samtidigt är det civilsamhället som måste trycka på så att något blir gjort överhuvudtaget.

Inför nästa val hade Gudrun Schyman gärna sett ett samarbete mellan FI, MP och V – samt delar av civilsamhället.

– Vi måste lämna partiegoismen därhemma och bygga en motståndsrörelse. Men framförallt kan vi inte vila till dess. Vi måste kavla upp armarna för det behövs förändringar och det är bråttom.

”Ett verktyg”

Frågan om FI får ett mandat nästa period igen är egentligen inte den viktigaste, menar Schyman.

– Det parlamentariska arbetet är inget mål i sig själv, utan ett verktyg. Målet är förändring. Kampen för kvinnors rättigheter, jordens rättigheter och mänskliga rättigheter pågår och har pågått i decennier. Tänk om de sagt, nu lägger vi ned. Så fungerar det inte. Det behövs ett långsiktigt strukturerat politiskt arbete.

Syre: Vad tror du kan få vindarna att ändra riktning?

– Jag tror att en ökad insikt om klimatkrisen kan öppna upp för genomgripande förändringar och jag tror att det kommer att göra det. Så det finns en optimism i att vi behöver tänka om på ett grundläggande sätt, inte minst kring den ekonomiska politiken. Att mål om tillväxt är något som måste skrotas, vilket jag tror att allt fler inser.