Zoom

Explosioner främsta orsaken till att barn dödas eller skadas i krig

Rädda Barnen kräver i en rapport att Världssamfundet gör mer för att skydda barn från att dö i konflikter.

Sju av tio barn som skadas eller dödas i världens farligaste konflikter gör det till följd av explosioner. Det skriver Rädda Barnen i en ny rapport där organisationen kräver att världssamfundet gör mer för att skydda barnen och ser till att de hålls utanför krigens direkta konsekvenser.

Rädda Barnen har dokumenterat de förödande effekter som väpnade konflikter har för barn både fysiskt och psykiskt, och kräver att större resurser och politisk vilja går till att skydda dem.
– Internationella lagar slår fast att alla har ett ansvar för att skydda barn i samband med krig. Trots detta fortsätter explosiva vapen att döda, skada och lemlästa tusentals barn varje år, säger internationella Rädda Barnens chef Helle Thorning-Schmidt.

Hon understryker att alla aktörer – från varje väpnad grupp till statliga styrkor – måste göra mer för att skydda barnen och menar att världens regeringar måste börja följa humanitära lagar och normer.

I rapporten har Rädda Barnen granskat de fem dödligaste krigsområdena för barn under 2017, vilka var Afghanistan, Jemen, Syrien, Nigeria och Irak. Av de sammanlagt 7 364 barn som skadades eller dödades i dessa konflikter under året hade 5 322 fallit offer för explosioner.
– Vi har underskattat i vilken utsträckning barn skadas av explosiva vapen i tätbefolkade stadsmiljöer. Och attacker som orsakar oproportionerligt stor skada för civila är förbjudna enligt internationella lagar, säger Kevin Watkins, som är chef för brittiska Rädda Barnen.

Enligt rapporten från Rädda Barnen löper barn även större risk att drabbas av explosioner när en konflikt väl har avslutats, då de äntligen får möjlighet att gå ut och leka igen
Enligt rapporten från Rädda Barnen löper barn även större risk att drabbas av explosioner när en konflikt väl har avslutats, då de äntligen får möjlighet att gå ut och leka igen. Foto: John Moore/AP

Svåra inre skador

Enligt rapporten är 72 procent av de skador och dödsfall som drabbar barn i världens dödligaste konflikter orsakade av bland annat landminor, blindgångare, luftangrepp och andra explosiva vapen.

Barn löper enligt rapporten en betydligt större risk att dödas av explosioner än vuxna. De löper även större risk att drabbas av explosioner när en konflikt väl har avslutats, då de äntligen får möjlighet att gå ut och leka igen.

Barn som skadas av explosioner löper en högre risk att drabbas av svåra inre skador eftersom deras skelett och muskler är mindre utvecklade och därför ger ett sämre skydd, uppger rapportförfattarna.

När skadade barn inte erbjuds den vård de är i behov av riskerar de att drabbas av livslånga konsekvenser, säger Michael von Bertele. Han är medlem av en ny koalition som bildats av Rädda Barnen och som består av läkare och andra experter.
– Tyvärr är verkligheten sådan att de flesta läkare inte har utbildats i hur man ska vårda barn som drabbats av explosioner. Nästan all litteratur och alla metoder bygger på kunskap kring hur man ska vårda skadade soldater, som vanligtvis är vältränade vuxna, säger Michael von Bertele.

– Vi vet att barns kroppar är annorlunda, de är inte bara små vuxna. Brist på specialkunskaper leder till att barn drabbas av värre funktionsnedsättningar och ofta livslånga smärtor, tillade han.

Den koalition han företräder har utvecklat en ny fältmanual som ska kunna hjälpa läkare att kunna rädda fler barns liv. Manualen är särskilt inriktad på vård av barn som drabbats av explosionsskador.
– I en krigszon är man mentalt inställd på att hjälpa vuxna. Man förväntar sig att vårda skadade soldater och vuxna civila. Men synen av, och ljudet från, ett litet barn som slitits sönder av en bomb är något annat säger Paul Reavley, som är huvudförfattare till den nya manualen.

Känslomässigt tufft att hantera

Han säger att manualen är den första i sitt slag och syftar till att förbereda läkare inför den fruktansvärda upplevelsen det innebär att hjälpa barn som drabbats av explosioner.
– För första gången tar den upp både psykologiska och fysiska utmaningar. Den är inte bara en praktisk manual utan bidrar också med känslomässig stöttning, säger Paul Reavley.

Manualen har börjat delas ut till akutvårdspersonal i nordvästra Syrien och kommer snart även att distribueras i Afghanistan och Jemen.

Tillsammans med den nya rapporten och manualen har Rädda Barnen även lanserat en ny kampanj under hashtaggen #StopTheWarOnChildren tillsammans med ett antal krav på omvärlden. Där uppmanas alla väpnade grupper att följa internationella lagar, men även att sluta sälja vapen till länder och aktörer där det finns en risk att barn kan skadas eller dödas. Ett annat krav är att de som bryter mot reglerna ställs till svars.
– Manualen är ett praktiskt verktyg som kommer att rädda otaliga liv. Men det viktigaste handlar om prevention. Även under krig har barn rätt till skydd, slår Kevin Watkins fast.