Radar · Nyheter

”Svarta västarna” ockuperar flygplats

En rörelse som kallar sig för #Giletsnoirs, svarta västarna, ockuperade terminal två på flygplatsen Roissy-Charles-de-Gaulle i Paris under söndagen, skriver den franska solidaritetsorganisationen La Chapelle Debout på Twitter. De flera hundratals demonstranterna är afrikanska flyktingar och migranter och beskriver sig som det största kollektivet av odokumenterade migranter i Frankrike.

Enligt en av deltagarna kommer fler aktioner att följa och tidigare har de protesterat bland annat utanför polisens högkvarter, rapporterar tidningen Le Parisien. Anledningen till att man denna gång protesterar på flygplatsen är att det ligger ett interneringsläger i närheten, i samhället Mesnil-Amelot.

Nätverket protesterar mot regeringens asylpolitik, kräver att få ett möte med representanter från Air France och vill träffa premiärminister Édouard Philippe. De uppmanar även Air France att omedelbart upphöra allt ekonomiskt, logistiskt och politiskt deltagande i deportationer från landet.

Fyra demonstranter fick senare träffa representanter för Air France, men flygbolaget ska enligt uppgifter från Le Parisien ha avböjt en intervjuförfrågan från nyhetsbyrån AFP. Gällande deportationer hänvisade flygbolaget till polisen.