Radar · Nyheter

Svarar på kritik om kalvtransporter

Förra veckan skrev Syre om smygfilmad dokumentation som visar hur irländska kalvar som fraktas genom EU blir slagna, knuffade och sparkade av arbetare i Frankrike. Ett av de företag som kör transporterna är svenska Stena Line, som nu svarar på kritiken.

Det var kampanjarbetare från djurrättsorganisationerna L214 och Eyes on animals som följde över 5 000 kalvar när de fraktades från Irland till Frankrike. Det smygfilmade materialet visar arbetare som slår, knuffar och sparkar de unga djuren efter ankomst i Frankrike. Ett av de företag som har transporterat kalvar från Irland är svenska Stena Line. Nu får de kritik på sociala medier. I en kommentar på Facebook svarar rederiet:

”Vi vill vara tydliga med att vi både blir upprörda och bedrövade över det som visas och vi tar direkt avstånd från detta som sker utanför vår kontroll efter ankomst till Frankrike. Som en direkt reaktion på detta har vi tagit kontakt med det irländska jordbruksdepartementet DAFM (Department of Agriculture, Food and the marine) för att diskutera frågan och hur en god hantering av djuren kan säkerställas genom hela transportkedjan.”

Stena Line skriver också:

”Vi vill betona att vi under transporten med oss inte accepterar några som helst överträdelser av de regelverk som finns kring hantering av djur.”

De irländska kalvarna, som är en biprodukt från mjölkproduktionen, skickas till Nederländerna, via Frankrike, för att födas upp och bli till kalvkött. Omkring 1,5 miljarder djur transporteras årligen över EU. En kalv, som i det här fallet, kan vara född i Irland, gödd i Nederländerna, slaktad i Spanien och såld som kött i Tyskland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV