Energi · Veckan som kommer

Nyhetsveckan som kommer

Sommaren 2017 startade Ung i Sverige, något som vuxit och utvecklats till en rörelse mot deportationer till Afghanistan.

24/5 Hela världen protesterar för klimatet. I mars protesterade globalt sett minst 1,6 miljoner människor på sju kontinenter och 2 000 platser. I Sverige protesterar man denna fredag på minst 118 orter.

Preemraffs framtida utbyggnad avgörs

24/5 Preemraff i Lysekil vill bygga ut sitt oljeraffinaderi så att det i en ny anläggning årligen kan omvandla 2,5 miljoner ton tjockolja till bensin. Den 9 november 2018 sa Mark- och miljööverdomstolen ja till detta. Miljöorganisationer och allmänhet har överklagat beslutet och den 24/5 tar Mark- och miljödomstolen beslut om fallet tas upp för prövning.

Seminarium om kärnavfall

24/5 Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) arrangerar seminarium om kärnavfall. Tre internationella kärnavfallsexperter delar med sig av sina kunskaper och bilder av kärnavfallsläget i Kanada, Schweiz och Europa. MKG kommenterar läget i de svenska slutförvarsprövningarna. Gå in på mkg.se för mer info och webbsändning.

Åkesson (SD) och Björklund (L) i debatt

25/5 Liberalernas partiledare Jan Björklund och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möts i en EU-debatt i Expressen-TV.

Donald Trumps Japanbesök inleds

25/5 Folk Japan: USA:s president Donald Trump besöker Tokyo, till och med den till 28/5.

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet
Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Foto: Henrik Montgomery/TT

 EU-valet

26/5 Sverige röstar i EU-valet söndagen den 26 maj. Samtliga partier arrangerar valvakor. Val till EU-parlamentet äger rum vart femte år, och årets val har av många kallats ett ödesval där unionens framtid står på spel. För de svenska väljarna är klimat- och miljöfrågan bland de viktigaste.

Statistik om insatser mot beroende

27/5 Socialstyrelsen presenterar statistik om insatser till vuxna personer med missbruk och beroende, 2018.

Om hotad demokrati och livsfara i Colombia

27/5 Union to union arrangerar seminariet ”När livet och sanningen står på spel – om hotad demokrati i Colombia”. Webbsänds live via Union to unions Youtubekanal.

Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar

28/5 Protesterna mot Sveriges tvångsutvisningar till kriget i Afghanistan fortsätter nationellt. Allt fler kristna församlingar ansluter till gemensam klockringning, #låtkyrkklockornaringa, varje tisdag kl 12, med bön för konvertiter och övriga deportationshotade, för övriga som drabbas och för dem som har makt att ändra på situationen.

Presentation av partiledarkandidater

28/5 Liberalernas valberedning väntas presenterar partiledarkandidaterna. Den nya ledaren kommer att utses vid ett extra landsmöte den 28 juni.

Tusk hörs om skattebedrägerier

28/5 Polen: EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk hörs av parlamentsutskott som undersöker skattebedrägerier.

Rösträkning efter EU-valet avslutas

29/5 Valnämnderna påbörjar den preliminära rösträkningen av förtidsröster som inte kunde granskas på valdagen. Den avslutas senast den 30 maj. Resultat är preliminärt och rösterna lämnas sedan till länsstyrelsen som räknar dem igen.

Utlämning av Julian Assange i London

30/5 Storbritannien: Ny domstolsbehandling av frågan om att utlämna Julian Assange till USA.

Angela Merkel blir hedersdoktor

30/5 Tysklands förbundskansler Angela Merkel blir hedersdoktor och håller tal på Harvard-universitetet.

Källa: TT om inget annat anges.