Radar · Nyheter

Nyhetssvepet 17–23 maj 2019

Demonstranter som deltar i Bensinupproret 2.

17/5 Taiwan blir det första landet i Asien som tillåter samkönade äktenskap, rapporterar Ekot. Parlamentet röstade för beslutet två år efter att landets författningsdomstol sagt att det bryter mot grundlagen att diskriminera homosexuella genom att vägra dem rätten att gifta sig.

Paret Nelson Chen och Kao Chih-wei kallar sig människorättsaktivister och var de första av samma kön som gifte sig i Taiwan
Paret Nelson Chen och Kao Chih-wei kallar sig människorättsaktivister och var de första av samma kön som gifte sig i Taiwan. Foto: Said Karlsson/TT

”Vi måste kämpa”

17/5 Abortförespråkare i Alabama kraftsamlar för att kämpa mot det totalförbud som röstats igenom i staten, skriver The Guardian. Grupper som är för abort har redan sett att donationerna ökar och mobiliserar anhängare och resurser i flera stater för att kämpa mot lagarna. Den lag som guvernören Kay Ivey signerade är en del av en större trend där ”Roe v Wade”, det beslut som legaliserade abort i hela USA 1973, bekämpas av konservativa krafter. Minst nio andra stater överväger liknande förbud som det som nu röstats igenom i Alabama.


”Adolf Hitler vann också ett val. Demokrati är en skör blomma som kan krossas via val och folkomröstning.”

Yanis Varoufakis, grekisk politiker och frontfigur för rörelsen Diem25, på Twitter.

Brexitsamtalen har kollapsat

17/5 Labourledaren Jeremy Corbyn mellan de konservativa och oppositionen har nått vägs ände, rapporterar DN. En talesperson för Theresa May bekräftade också att inga fler samtal mellan parterna är planerade. Jeremy Corbyn kallade den konservativa regeringen för allt mer instabil och uppgav att Labour fortsatt kommer rösta emot Mays tidigare Brexitavtal. De kommer dock se över ett nytt förslag om ett sådant presenteras.

Enade populister samlas i Milano

18/5 På lördagen samlade Italiens inrikesminister Matteo Salvini sina nationalistiska och högerpopulistiska kollegor i Milano för att visa upp en enad front inför EU-valet. Mötet överskuggades till viss del av den pågående politiska skandalen som involverar en av Salvinis främsta allierade – österrikiska Frihetspartiet (FPÖ).Medan FPÖ satt fast i politisk kris samlades högernationalistiska partier från elva länder i Milano. Italiens inrikesminister Matteo Salvini (partiledare för främlingsfientliga Lega) hade kallat till mötet för att lägga grunden för ett nytt högernationalistiskt block inom EU.

Bensinupproret fortsätter på flera håll

18/5 Ett femtiotal personer samlades i Umeå för att kräva billigare bensin. Bensinupproret 2.0 kräver att bensinpriset ska sänkas till 12 kronor litern. Demonstrationer ägde rum även på andra orter och på vissa håll bar deltagare gula västar för att markera sitt uppror, skriver SVT Västerbotten. Man menar att norra Sverige som saknar bra kollektivtrafik och förbindelser drabbas hårdast vid höga priser.

Samlades för att hylla hockeyfrillan i Belgien

18/5 ”Jag är inte säker på hur många som någonsin egentligen tyckt frisyren är snygg”, säger organisatören Damien Hubert. Trots det samlades hundratals nostalgiker utanför ett bryggeri i EU-staden Bryssel under lördagen. För somliga är det ett anti-mode-statement och för andra en vurm för en enklare tid, skriver The Guardian.

Sverige utreder tortyr i Syrien

19/5 I fyra år har polis och åklagare i Sverige jobbat med en utredning om folkrättsbrott som företrädare för regimen i Syrien misstänks ha begått. Nu har förundersökningen kommit så långt att fem personer, som anmält att de torterats av syrisk militär och säkerhetstjänst, tilldelats målsägandebiträde.

En kvarts miljon rohingyer får id-kort

19/5 Över 270 000 rohingyer har registrerats och fått id-kort av bangladeshiska myndigheter i samarbete med UNHCR, rapporterar FN:s flyktingorgan.Runt en miljon rohingyer bor i överbefolkade flyktingläger i Cox’s Basar i Bangladesh. Majoriteten av dem, runt 700  000 människor, har flytt från Myanmar. Syftet med att registrera dem är att underlätta för de som i framtiden vill återvända hem, enligt UNHCR.

SD-topp får sitta kvar trots tafsning

20/5 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har fortsatt förtroende för toppkandidaten Peter Lundgren, trots att Lundgren själv erkänt att han tafsat på en kollega. Bedömningen är att han kan sitta kvar, säger Åkesson till TT.


”Humanitära hjälparbetare i Jemen nekas tillgång till de hungrande, sändningar med nödhjälp har blockerats och de lokala myndigheterna har stört matdistributionen.”

FN:s World food program i ett pressmeddelande om situationen i krigsdrabbade Jemen.

Åtalas för intrång på kycklingslakteri

21/5 Fem personer åtalas för olaga intrång på Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm, rapporterar P4 Sörmland. Iförda vita kläder ska de åtalade ha filmat inne på slakteriet, trots att det är förbjudet att fotografera på området. En video ska även ha lagts upp på en sida på Facebook som tillhör den aktivistgrupp som de åtalade är medlemmar i.

Cissi Wallin startar feministisk plattform

22/5 På den nya sajten Gardet.se går en grupp krönikörer, skribenter, debattörer och aktivister samman för att opinionsbilda om olika frågor av vikt.
– Vi tyckte det var dags att levla upp och göra något större, att ge kvinnor en megafon och en plats där vi kan vara oberoende och fria, säger aktivisten Cissi Wallin, som är en av grundarna.

Theresa May väntas annonsera sin avgång

23/5 Stödet för Storbritanniens premiärminister Theresa May har blivit allt svagare i och med motgångarna och svårigheterna att lösa brexit-frågan, skriver SVT Nyheter. Källor ska enligt The Times ha sagt att hon nu förväntas meddela sin avgång under fredagen. Samtidigt ska flera av hennes partikamrater, bland annat EU-skeptiker Nigel Evans, ha bett Toryledningen om tillstånd att hålla ett misstroendevotum mot May.

Källa: TT om inget annat anges.