Energi · I blickfånget

Michele Pred: ”Trump kanske behövdes”

”Tack vare Trump har attityderna kring feminism förändrats helt.

Abort, vapen och Donald Trump. Svensk-amerikanska konstnären Michele Pred gör konst av ämnena som delar USA. Hennes handväskor med feministiska budskap har burits av både Hollywood-eliten och Hillary Clinton, och i september anordnar hon paraden ”Radical love” i Stockholm.

Sisterhood is powerful” – systerskap är mäktigt. Det neonblinkande budskapet pryder Michele Preds handväska som hon bär när hon möter upp i en hotellobby i det konsttäta området Chelsea på Manhattan i New York. Hotellpersonalen känner henne vid förnamn och överallt möts hon av komplimanger som rör hennes extravaganta stil. För dagen bär hon en leopardmönstrad klänning och rosa fjäderboa som matchar väskan.

Politiska frågor

Att sätta en tydlig etikett på Michele Preds konstnärskap är inte enkelt. Hon gör allt från installationer till performance och design. Verket Miss Conception bestod av en tiara gjord av p-piller och We vote parade var en feministisk färgkavalkad som manade amerikanerna att gå till valurnorna i samband med mellanårsvalet i USA hösten 2018. Gemensamt för hennes projekt är att de kretsar kring brännheta politiska frågor som abort, vapenlagar och kvinnors rätt till preventivmedel. Frågorna lyfts genom tankeväckande lekfullhet under Micheles regi. När Donald Trump gjorde anspråk på presidentposten år 2016 började Michele göra konst med ökad hastighet, och intresset från allmänheten steg i samma takt.

– Som konstnär är det viktigt att reagera och det har funnits så mycket att reagera på i det här landet. När Donald Trump offentligt kallade Hillary Clinton ”nasty woman” gjorde jag samma dag en väska med orden ”nasty woman” på, säger hon.

Michele Preds svenska mamma var flygvärdinna och kom från Stockholm till San Francisco på 50-talet. Där träffade hon Micheles amerikanska pappa, en radikal feminist och universitetsprofessor.

Efter att Michele och hennes bror kom till världen tillbringade familjen somrar och ibland ett eller två år i taget i Sverige. Kulturen och värderingarna från det svenska samhället rotade sig djupt hos henne.

– Jag känner mig ändå mer amerikansk eftersom jag har bott här mer. Men det är mycket av mig som är svenskt. Främst politiskt och socialt. USA är mer ytligt och mina vänskaper i Sverige är djupare, säger hon.

Göra skillnad

Politik var ständigt på agendan i familjens hem och de feministiska idéerna kom med modersmjölken. Michele fick tidigt delta i diskussioner om hur kvinnor och män porträtterades på olika sätt i reklam och Barbiedockor var bannlysta från hemmet. Som 12-åring formulerade hon sin första feministiska protest. Hon skrev ett brev till sin skolas rektor där hon ifrågasatte varför flickorna i klassen tvingades ha en särskild uniform på gymnastikundervisningen medan pojkarna slapp. Protesten fick gehör och uniformerna avskaffades. Michele insåg att hennes röst kunde göra skillnad.

Konstutövandet föll sig naturligt för Michele, även om hon inte var särskilt duktig på att rita eller måla. Hon började med fotografi, som senare gick över till glaskonst och skulpturer. Kvinnofrågor genomsyrade hennes konst från början, vilket inte togs emot väl på skolan där hon studerade.

– Lärarna och eleverna var till största del män, och mina verk blev väldigt kritiserade. De förstod dem inte. Jag var ung och började tvivla på om konst verkligen var rätt väg att gå för mig.

Depression

Michele tampades med depressioner och började istället göra konst som kretsade kring det. Depression tycktes gå hem bättre än feminism då dessa verk fick ett varmare mottagande. Först när hon var i 30-årsåldern och hade kommit igenom den mörka perioden vågade hon satsa helhjärtat på ett yrkesliv som konstnär. Tankarna på att göra mer tydligt feministisk konst för att influera folks idéer och attityder väcktes på nytt. Innan Donald Trump kom till makten riktade Michele sin konst främst till unga kvinnor. Att överhuvudtaget inspirera unga amerikanskor till att se sig själva som feminister var en utmaning. Men när Trump kom hände någonting.

– Tack vare Trump har attityderna kring feminism förändrats helt. Kvinnor har gått samman på ett helt nytt sätt med kvinnomarscher och kampanjer. Jag vill inte säga det här, men någon som Trump kanske behövdes för att landet skulle förändras, säger Michele.

Även ute i landet, bland den mer konservativa delen av befolkningen, märker Michele en mer bejakande attityd mot feminism. Hon anpassar sitt budskap beroende på var i landet hon befinner sig för att öka chansen att det ska nå fram. Under en tid satte hon upp stora plakat med feministiska slagord längst med vägar. I städer som Los Angeles skrev hon ”My body, my choice”. I det mer konservativa St Louis valde hon istället den, enligt henne, mjukare formuleringen ”Your body, your choice”.

Stjärnglans

Michele Pred återkommer ofta till väskorna, som bland annat har burits offentligt av komikern Amy Schumer på Oscarsgalan 2018. Michele menar att stjärnglansen som kommer med att kändisar bär hennes väskor är välkommen eftersom det hjälper till att få ut budskapet, men att det inte är någonting hon aktivt söker upp eller försöker påverka. Men när det kommer på tal att Hillary Clinton äger en av hennes väskor kan hon inte dölja sin stolthet.

– Det står ”vote” på den väskan. Den var egentligen inte till salu, men när jag fick höra att den skulle bli en present till Hillary från hennes nära vän, mitt under den pågående presidentkampanjen, kunde jag inte säga nej. Jag fick senare ett foto av Hillary med väskan, säger Michele.

Varje väska görs i högst 10 exemplar och säljs för runt 2 000 dollar. Den dyraste väskan hon sålt gick på auktion för motsvarande nästan 70 000 svenska kronor. Tio procent av intäkterna skänker hon till organisationer som stöttar aborträtten i USA.

Till Sverige

I höst kommer Michele Preds konst till Sverige i form av paraden Radical love. Första veckan i september intar Michele Stockholms gator tillsammans med vänner och kollegor från både Sverige och USA. Med hjälp av kärlekens kraft vill de manifestera mot bland annat rasism, och förändra samhället till det bättre.

– Det är inte enkelt och det är mycket som måste hända. Men idén är att man kan göra skillnad med radikal kärlek. Om alla går samman med den här attityden, tänker på hur man är mot sina medmänniskor och hur man kan sprida kärlek. Då kan man göra skillnad.

Michele Pred

Yrke: Konstnär.
Ålder: 53.
Bor: Oakland i Kalifornien. Under somrarna bor hon i Södermanland.
Utbildning: California College of the arts.
Familj: Maken Scott och 9-åriga dottern Linnea.