Radar · Nyheter

”Barnen måste få komma hem”

Lägret Al-Hol i norra Syrien har beskrivits mer som ett fångläger än ett flyktingläger.

Sju barn till en svensk IS-terrorist har hämtats hem av Sveriges regering. Men 57 barn med svensk anknytning lever fortfarande kvar under svåra förhållanden i syriska läger. ”Det är en akut situation och alla barn måste få komma hem till Sverige”, säger Rädda barnens Ola Mattsson.

Michael Skråmo och Amanda Gonzales reste till Syrien för att ansluta sig till IS 2014. Under slutstriderna avled båda två och lämnade sju barn efter sig. De föräldralösa barnen fördes till flyktinglägret Al-Hol, som beskrivits som ett fångläger, i norra Syrien. I mitten av maj, utmärglade efter den svåra vistelsen i lägret, fick de till slut resa hem till Sverige. Där omhändertogs de av sociala myndigheter i Göteborg.

– De barn som är eller varit i lägret har utstått extremt lidande, både fysisk och psykisk stress samt upplevt fruktansvärd grymhet, säger Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson som välkomnar beslutet att hjälpa barnen hem.

Men fortfarande befinner sig enligt svenska myndigheter 57 barn med svensk anknytning i lägren, varav de flesta lever med sina mammor. Rädda barnen uppmanar regeringen att hjälpa även dem.

– Det är jättebra att sju barn har fått komma hem, men majoriteten barn är fortfarande på plats i lägren, där situationen inte förbättras. De måste akut få komma ifrån den humanitära katastrofen.

Under flera månader har Rädda barnen tryckt på regeringen för skyndsam hantering.

– Och det fortsätter vi stå fast vid. Min förhoppning är att alla barn får komma hem till Sverige och får den hjälp de behöver, exempelvis psykosocialt stöd. Rädda barnen har experter som kan stödja kommunerna i det arbetet.

Regeringen måste även se till barnets bästa, vilket är att inte skiljas från sina föräldrar, menar han.

– Att separeras kan sätta livslånga djupa sår i barnen. I Sverige har vi system för att både utreda de som misstänks för brott och utreda vilken omsorg barnet behöver.

Att sju barn har fått resa hem visar att det är möjligt att lösa, understryker Ola Mattsson.

– Vår förhoppning är att regeringen kommit ett steg närmare att ta hem fler barn, men om det är så vet vi inte än.

Regeringen har inte gett några tydliga besked, utan sagt att processen är komplicerad och att bedömningar görs från fall till fall. Till DN har Utrikesminister Margot Wallström (S) meddelat att de återstående barnen ska få komma hem ”om det är möjligt”.