Radar · Nyheter

Zelenskyj upplöser Ukrainas parlament

Volodymyr Zelenskyj hälsar på sina anhängare.

Den politiske nykomlingen Volodymyr Zelenskyj har svurits in som Ukrainas nye president. Zelenskyj meddelar under ceremonin att han upplöser parlamentet för att tidigarelägga parlamentsvalet i landet.

Volodymyr Zelenskyj, som gjort karriär som komiker och skådespelare i Ukraina, spelade en lärare som ofrivilligt blev president i den populära tv-serien ”Folkets tjänare”. Nu har sagan blivit verklighet och den 41-årige tvåbarnspappan Zelenskyj svors in som landets nye president under måndag förmiddag.

Efter att i mörk kostym ha promenerat till parlamentet och tagit selfier med sina politiska anhängare utanför lade Zelenskyj handen på hjärtat och avlade presidenteden.

– Jag lovar att skydda Ukrainas suveränitet och oberoende, sade Zelenskyj under ceremonin.

Upplöser parlamentet

Zelenskyj och hans nybildade parti vann en jordskredsseger över rivalen Petro Porosjenko i presidentvalet i april. Men partiet, som bär samma namn som tv-serien, saknar representation i parlamentet.

Under sitt tal i parlamentet i Kiev meddelade Zelenskyj att han upplöser Ukrainas parlament Rada för att kunna tidigarelägga parlamentsvalet som var planerat till oktober i år.

– Folk som tjänar allmänheten måste komma till makten, sade Zelenskyj under sitt tal.

Vill nå eldupphör

Under ceremonin sade Zelenskyj att hans första åtgärd som president blir att uppnå eldupphör i östra Ukraina, där en konflikt med Rysslandsstödda separatister har tagit 13 000 liv sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014.

– Vi startade inte det här kriget men det är upp till oss att avsluta det, sade han.

Zelenskyj lade till att en dialog med Ryssland endast kunde föras efter att Ukraina fått tillbaka området och sina krigsfångar.

Rysslands president Vladimir Putin har inga planer på att gratulera Zelenskyj till presidentposten. Det skulle han endast göra om Zelenskyj gör några framsteg för att lösa konflikten i östra Ukraina och förbättrade relationerna med Ryssland, hälsar hans talesperson Dmitrij Peskov.

"Inga löften - inga ursäkter"

Zelenskyj har lovat anti-korruptionsåtgärder, reformer av rättsväsendet och åtgärder för att få fart på utländska investeringar. Men detaljerna kring hur han ska få genom sin politik har hittills varit vaga. Under kampanjen blandade han ofta politik med underhållning och skämt. På en av hans valaffischer inför valet stod att läsa: ”Inga löften – inga ursäkter”.

Zelenskyjs anhängare ser honom som en frisk fläkt. Hans kritiker anser däremot att han bara är en nickedocka till Porosjenkos rivaler och ifrågasätter hur han ska kunna hantera konflikten med Ryssland och Ukrainas ekonomiska problem.

Fakta: Volodymyr Zelenskyj

41-årig tvåbarnspappa från industristaden Kryvyj Rih i centrala delen av Ukraina.

Skådespelare, producent och utbildad jurist.

Pratar ryska och ukrainska.

Fördömde annekteringen av Krimhalvön 2014 och vägrade efter det att uppträda i Ryssland.

Hans kritiker säger att han saknar politisk erfarenhet och ett tydligt partiprogram. Han har också blivit anklagad för att ha kopplingar till den brottsmisstänkte ukrainske oligarken Ihor Kolomojskyj som äger tv-kanalen där Zelenskyj bedrivit sin framgångsrika valkampanj.

Hans anhängare ser honom som en frisk fläkt som vill bekämpa korruptionen.
Källor: AFP, Reuters

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV