Radar · Nyheter

Trump uppger att han inte vill kriga i Iran

Donald Trump.

USA:s president Donald Trump säger att han är fortsatt motvillig att inleda ett krig mot Iran. ”Jag är inte någon som vill gå in i krig, för krig skadar ekonomier, och framför allt så dör folk i krig, vilket är det allra viktigaste”, säger Trump i en intervju med Fox News.

Spänningarna mellan USA och Iran har byggts upp ytterligare den senaste tiden.

Trump har aviserat nya omfattande sanktioner mot landet och Iran har svarat med att frångå vissa av sina åtaganden i kärnenergiavtalet och har poängterat att amerikanska fartyg finns inom räckhåll för iranska robotar.

Teheran har även hotat med att stänga inloppet till Persiska viken och USA har ökat sin militära närvaro i regionen med hänvisning till uppgifter om att Irantrogna grupper planerar attacker mot amerikanska intressen.

För ett år sedan lämnade USA kärnenergiavtalet med Iran. Avtalet, som även skrivits under av fem andra länder, syftar till att se till att Iran inte ska förvärva eller utveckla kärnvapen.

Landet får inte anrika uran till 20 procent eller mer eftersom så pass höganrikat uran i väst anses vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

Irans utrikesminister har varnat för att spänningarna länderna emellan kan leda till en ”farlig situation”. Men Trump säger att han inte vill strida.

Men när du har en situation som Iran så kan du inte låta dem ha kärnvapen – du kan bara inte låta det hända.