Radar · Nyheter

Saudiarabien uppger att de inte vill ha krig 

Adil al-Jubayr (till höger) i samband med ett besök av USA:s utrikesminister Mike Pompeo (till vänster) i vintras.

Saudiarabien signalerar att Iran ligger bakom mycket av den senaste tidens våldsamheter i och runt Persiska viken, med bland annat attacker mot saudisk infrastruktur för exporten av fossila bränslen. Efter händelserna kallar Riyad-regimen till extrainsatta toppmöten inom både Arabförbundet och GCC.

Riyad-regimen vill inte ha krig, försäkrar ministern Adil al-Jubayr på en presskonferens, men är berett att svara med ”all styrka och beslutsamhet”.

Adil al-Jubayr var tidigare utrikesminister, men har av kung Salman nedgraderats till en blygsammare roll på det saudiska utrikesdepartementet efter skandalmordet på regimkritikern Jamal Khashoggi.

Den saudiska nyhetsbyrån SPA rapporterar att diktatorn Salman har bjudit in ledarkollegor i regionen till toppmöten i Mecka om knappt två veckor, den 30 maj. Toppmötena omfattar Arabförbundet, som har 22 medlemmar från Mauretanien i väster till Oman i öster, samt GCC, samarbetsorganisationen runt Persiska viken med sex medlemsländer. Iran är inte med i någon av dessa sammanslutningar.