Radar · Nyheter

Därför ”snöar” det i maj

Det ligger som ett vitt bomullstäcke på marken och dalar från himlen i maklig takt.

Det ligger som ett vitt bomullstäcke på marken och dalar från himlen i maklig takt. Men det är inte snö, det är aspfrön i rekordmängder.

– De senaste tio åren har vi inte haft så här mycket aspblomning och det är därför vi ser så mycket ludd nu. Det är många aspar som har blivit befruktade och som nu ska sprida sina frön, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Det är när frökapslarna dyker upp som luddet frigörs. Luddet hjälper aspen att sprida frön med vinden. Det vita luddet ska dock inte förväxlas med pollen. Pollen släpps under blomningen, som för aspens del var för ungefär en månad sedan. När pollen har befruktat honblomman släpps fröna.

– Luddet kommer inte ge pollen i näsan om man andas in. Men det är ju som att ha en fjäder i näsan, det är klart att man nyser, säger Pia Östensson.

Känner man allergisymtom nu kan det däremot vara ek och gräs, som precis har börjat blomma, som man reagerar på.
Enligt Pia Östensson kommer ”snövädret” fortsätta i alla fall en vecka till.

– Det kommer troligen bli ännu värre när det kommer till ludd, det här är bara början, säger hon.

Fakta: Så lindrar du pollenbesvären

Börja behandla i tid. Det är svårare att få bra effekt och därmed bli symtomfri om näsan hunnit svullna igen.
Följ pollenrapporten. Vädret spelar stor roll för pollenhalterna. Värme, sol och blåst ökar halterna i luften och risken att drabbas.

Behandla efter besvärsgrad och symtom. Du som har lätta besvär bör välj antihistamin. Även ögondroppar med natriumkromoglikat som hjälper rinnande och kliande ögon kan vara bra. Du som har måttliga eller svåra besvär i näsan bör välja en antiinflammatorisk nässprej, och om inte det hjälper komplettera med antihistamin.

Att skölja bort pollen från näsan med koksaltlösning och att smörja en torr och irriterad näsa med näsolja är också bra tips.

Andra saker som kan hjälpa är att undvika att träna utomhus när halterna är som högst. Skölj håret när du kommer in då pollen kan fastna i håret och undvik att torka tvätt utomhus eftersom pollen fastnar i tvätten.
Källa: Apoteket AB