Radar · Nyheter

Christchurch-skytt anklagas för terrorbrott

Sörjande deltar i en begravning efter det misstänkta terrordådet i Christchurch.

Över 50 mord, nästan lika många mordförsök och nu också terrorbrott. Det är anklagelserna Brenton Tarrant, som misstänks för beskjutningen av två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland, står inför.

Det har gått drygt två månader sedan en man, beväpnad med halvautomatiska vapen, gick till attack mot muslimer i två moskéer i Christchurch. Under tisdagen utvidgades anklagelserna mot den misstänkte 28-åringen Brenton Tarrant från Australien.

– Anklagelsen lyder att en terroristattack utfördes i Christchurch 15 mars 2019, säger landets högste polischef Mike Bush, rapporterar New Zealand Herald.

51 mord

Brenton Tarrant misstänks dessutom för ytterligare två mordförsök och ett mord sedan en man som skadades i dådet i mars dött på sjukhus.

– 51 anklagelser om mord, 40 mordförsök och en anklagelse enligt lagen om terrorism har lämnats in, säger Mike Bush.
Beslutet att åberopa terrorlagstiftningen togs efter överläggningar med åklagare och statliga rättsexperter, enligt polisen.

Informerade offer

Polisen höll under tisdagen ett möte med runt 200 anhöriga och överlevande för att berätta om de nya anklagelserna och förklara vad de innebär.

”Polisen är angelägen om att ge allt stöd som behövs inför vad som kommer att bli en svår och känslosam rättsprocess för offrens familjer och de som överlevde attacken”, säger polisen i ett uttalande.

Brenton Tarrant sitter inlåst på ett högsäkerhetsfängelse och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att utreda om han anses klara av en rättegång.

Den 14 juni ska Tarrant gå upp i rätten nästa gång, enligt planeringen.