Radar · Nyheter

Rekordstor svensk vapenmässa

Saabs stridsplan Jas 39E presenterades för inbjudna gäster i Linköping 2016.

Under veckan pågår tre vapenmässor i Stockholm, där bland annat producenter av materiel som används i konflikten i Jemen deltar. Svenska freds riktar stark kritik mot evenemanget. ”Det är ett etiskt ställningstagande”, säger Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds.

I veckan pågår tre vapenmässor på Stockholmsmässan i Älvsjö. På mässan ställer bland annat det amerikanska företaget Lockheed Martin ut, vars produkter används i kriget i Jemen. ”Krig och konflikter runt om i världen kanske känns avlägsna, men de är den dagliga verkligheten för miljontals människor”, skriver oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) i en debattartikel och menar att inga vapenmässor ska hållas i Stockholms stads lokaler.

Svenska freds vill se ett politiskt beslut som förhindrar liknande uthyrningar i framtiden, uppger organisationens ordförande Agnes Hellström för Syre. De har under veckan arrangerat en vykortsaktion utanför mässan i Älvsjö.

– I Glasgow förra året arrangerades en av de tre mässor som nu är på Stockholmsmässan. Men efter protester från allmänheten fattades ett politiskt beslut om att inte tillåta liknande uthyrningar i framtiden, säger Agnes Hellström och fortsätter:

– På aktionerna i veckan har vi delat ut ris- och rosvykort. Risvykortet är adresserat till kommunfullmäktiges ordförande och delas ut till förbipasserande som kan skriva under en uppmaning till politikerna.

Fram till förra veckan var det tyst om att mässorna skulle äga rum och på Stockholmsmässans hemsida nämns inte arrangemanget, som lockar producenter av vapen, teknologi och andra strategiska produkter från många länder.

Christina Kilström, marknads- och kommunikationsdirektör på Stockholmsmässan, säger att hon förstår kritiken som riktas mot evenemanget, men hänvisar till att försvarsindustrin är en laglig verksamhet. Stockholmsmässan spelar enligt Christina Kilström även en ”viktig roll i ett demokratiskt samhälle där lagliga branscher kan mötas och prata om sina frågor”.

– Jag tycker inte att vi ska censurera försvarsindustrin, om vi skulle göra det skulle inte vi vara en demokratisk mötesplats där alla får mötas, säger Christina Kilström.

Agnes Hellström på Svenska freds menar å andra sidan att vapenindustrin inte är en verksamhet som alla andra:

– Vi tycker att Stockholms stad som är majoritetsägare av mässan inte borde tillåta den här sortens uthyrningar. Det måste tas fram en policy som stoppar all liknande framtida uthyrning omedelbart, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds.