Energi · Veckan som kommer

Nyhetsveckan som kommer

Högerpopulistiska La Legas ledare tillika Italiens vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini.

18/5 TV 4:s Nyhetsmorgon intervjuar partiernas toppkandidater i EU-valet, i dag Moderaternas Tomas Tobé.

Högerextremister samlas i Italien

18/5 Högerextrema Lega samlar likasinnade till möte i Milano inför EU-valet med bland andra franska Nationell samling.

Kristersson på valturné

18/5 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson åker tillsammans med EU-kandidaterna på valturné i Täby, Danderyd och Åkersberga.

Internationella museidagen

18/5 Varje år sedan 1977 firas den internationella museidagen den 18 maj. På muesum runt om i världen organiserar det varje år mängder av olika evenemang och aktiviteter för att uppmärksamma museumens betydelse för samhället och utvecklingen.

Protester mot extremhögern

19/5 Europas befolkning reser sig mot extremhögerns splittring och för ett bättre EU. Stockholm, Göteborg och Malmö kommer att förena sig i protest med bland andra Budapest, Warszawa, Berlin och många fler. Kampanjen siktar på att fler ska rösta mot rasismen och för ett förändrat EU i Europaparlamentsvalet.

Val i Indien

19/5 Under sex veckor har Indien gått till val sju gånger och detta är den sista av de sju omgångarna. Valet i Indien är det hittills största parlamentsvalet i världen. Valresultatet offentliggörs den 23 maj.

Björk (V) och Karlsbro (L) frågas ut i SVT

19/5 SVT 2 frågar ut EU-valkandidaterna Malin Björk (V) och Karin Karlsbro (L).

EU-valet närmar sig – hör de politiska partierna

20/5 EU-kommissionen i Sverige arrangerar en utfrågning inför EU-valet med representanter från samtliga partier. Utfrågningen pågår 12.00–13.30 och sänds live via EU-kommissionen i Sveriges FB-sida med samma namn.

Fritzon och Tobé frågas ut i SVT

20/5 SVT 2 frågar ut EU-valkandidaterna Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M).

Korruptionsmålet fortsätter mot Liviu Dragnea

20/5 Rumänien: Korruptionsmålet fortsätter mot Liviu Dragnea, ledare för det dominerande regeringspartiet Socialdemokraterna. Rumänien har de senaste åren skakats av flera korruptionsskandaler.

Sveriges radios slututfrågning

22/5 SR:s P1 arrangerar slutdebatt inför publik och samtliga nio partier är inbjudna.

Pollinera Sverige

22–26/5 Nätverket Pollinera Sveriges kampanj, Pollineringsveckan, där man samlar en rad olika initiativ och evenemang runt om i landet för att öka kunskapen om pollinerande insekter och vad de behöver för att överleva. Pågår i hela landet.

EU-ministrar möts i Bryssel

22–23/5 EU: Ungdoms-, idrotts- och kulturministrarna möts i Bryssel.

Tyskland fyller 70 år

23/5 För 70 år sedan, en 23 maj 1949, bildades Förbundsrepubliken Tyskland av de västliga makterna efter andra världskriget. I oktober samma år utropades DDR i Östtyskland.

29 mars 1921: Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) har segermöte i Musikaliska akademien med högtidstal av Ellen Key
29 mars 1921: Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) har segermöte i Musikaliska akademien med högtidstal av Ellen Key. Foto: Pressens bild/TT

Kvinnlig rösträtt sedan 100 år

24/5 100 år sedan riksdagen röstade igenom kvinnlig rösträtt. Valet år 1921 blev det första där allmän rösträtt för kvinnor praktiserades.

SVT sänder slutdebatt inför EU-valet

24/5 SVT1 sänder slutdebatt med toppkandidaterna i EU-valet, Heléne Fritzon (S), Tomas Tobé (M), Alice Bah Kuhnke (MP), Peter Lundgren (SD), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Sara Skyttedal (KD), Malin Björk (V) och Soraya Post (FI).

Källa: TT om inget annat anges.