Radar · Nyheter

Nyhetssvepet 10–16 maj 2019

Jemeniter köar och visar dokument för att få mat.

10/5 En båt med 70 personer ombord sjönk utanför Tunisiens kust när de försökte nå Europa, skriver The Guardian. Det är den dödligaste incidenten på Medelhavet sedan i januari. De som överlevde berättade att de räddades av en tunisisk fiskebåt och båten avgick från den libyska staden Zuwara. Hittills i år har 17 000 personer nått Europa via havet, vilket enligt den internationella flyktingorganisationen IOM är 30 procent färre än motsvarande period förra året.

KD:s ökade stöd bakom SD:s tapp

11/5 Enligt den senaste SvD/Sifo-mätningen är det enda säkra statistiska förändringen inför EU-valet Sverigedemokraternas minskade stöd, skriver Svenska Dagbladet. Det finns flera tänkbara förklaringar till nedgången menar statsvetaren Magnus Blomgren vid Umeå universitet. En förklaring kan vara att tidigare SD-väljare som velat lämna EU nu lämnar partiet då SD inte längre aktivt driver frågan om utträde. EU-vänliga Liberalerna går också nedåt i opinionsmätningen.

Huthirebellerna börjar dra sig tillbaka

11/5 Enligt ögonvittnen har huthirebellerna i Jemen börjat dra sig tillbaka från tre viktiga hamnar. Enligt FN är detta det första reella steget som huthirebellerna tagit sedan överenskommelsen om Houdeida och dess viktiga hamnar, rapporterar Al-Jazeera. Mycket av den nödhjälp som når Jemen kommer via hamnarna i Hodeidah. Genom att blockera hamnar i regionen stängs viktiga hjälpsändningar ute. Att huthirebellerna drar sig tillbaka från hamnarna är enligt FN ett viktigt steg i de politiska förhandlingarna och för att få ett slut på landets fyraåriga och blodiga krig.

Venezuelas oppositionsledare och  interrimspresident Juan Guaido talade på en presskonferens i veckan
Venezuelas oppositionsledare och  interrimspresident Juan Guaido talade på en presskonferens i veckan. Foto: Martin Mejia/AP/TT

Stormakternas dragkamp om Venezuela hårdnar

12/5 Krisen i Venezuela har fått världens tungviktare att passionerat sluta upp bakom antingen Nicolás Maduro eller Juan Guaidó. Men bakom stormakternas fagra ord döljer sig mer krassa intressen. ”Detta handlar inte om demokrati eller diktatur i Venezuela”, säger statsvetaren Wolfgang Muno.

Östligt partnerskap firar tio år i Bryssel

12/5 Det stora firandet får vänta när EU håller 10-årsjubileum för Östliga partnerskapet. Orden om de forna Sovjetrepublikerna i öst vägs med guldvåg för att inte störa kampanjandet inför EU-valet. Gång på gång har kniviga förhandlingar krävts för att hitta rätt formuleringar när EU uttalar sig om sitt samarbete med östländerna Ukraina, Vitryssland, Georgien, Moldavien, Armenien och Azerbajdzjan.

Minderåriga flickor räddade från människohandel

12/5 23 tonårsflickor ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya har räddats efter att ha blivit bortförda från ett flyktingläger i sydöstra Bangladesh, uppger polisen. Fyra personer har gripits misstänkta för trafficking och polisen har även hittat 50 bangladeshiska pass hos de gripna. Flickorna i åldrarna 15–19 år hittades vid en räd mot en fastighet i huvudstaden Dhaka. Polisen misstänker att de skulle ha utnyttjats för prostitution

Viktor Orbán besöker Vita huset

13/5 Ungerns premiärminister Viktor Orbán och USA:s president Donald Trump har under dagen möte i Vita huset, rapporterar Svenska Dagbladet. Det är första gången Ungerns högerpopulistiska ledare, som är en av få europeiska ledare som stödjer Trump, besöker Vita huset. Enligt Vita husets pressekreterare står frågor om handel, cybersäkerhet och energi på agendan för vad de två ledarna ska prata om.

EU varnar Turkiet för att provborra i havet

13/5 EU:s utrikeschef Federica Mogherini varnar Turkiets för att gå vidare med planerna på att borra efter olja och gas utanför Cyperns kust. Mogherini säger att planen är olaglig och att EU:s samtliga 28 utrikesministrar försäkrat att deras länder stöder medlemslandet Cypern i dispyten.

Larm om bortglömd kris i Kamerun

14/5 Krisen i Kamerun är ”en av världens mest försummade”, och riskerar just därför att fortsätta förvärras, varnar Jan Egeland och andra experter. Bristen på information och internationell uppmärksamhet har låtit läget förvärras från fredliga demonstrationer till fasansfulla brott från båda sidor, säger Egeland vid ett FN-möte.

M, KD, L och SD vill att Ringhals 1 och 2 ska fortsätta vara öppna
M, KD, L och SD vill att Ringhals 1 och 2 ska fortsätta vara öppna. Foto:  Adam Ihse/TT

Stödet för Ringhals och kärnkraft stort

15/5 Stödet för att behålla Ringhals 1 och 2 samt satsningar på kärnkraft är nära majoritet i riksdagen, rapporterar SR Ekot. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna är med 173 röster bara två röster ifrån att få igenom detta. M och KD presenterade under dagen nio punkter för en ny uppgörelse, där 100 procent förnybar energi 2040 har ersatts av 100 procent fossilfri energi. Hållbarhet är enligt M-ledaren Kristersson ett begrepp som olika partier tolkar olika.

Alabamas guvernör skriver under abortlag

16/5 En ny lag om abortförbud har undertecknats i Alabama, skriver DN. Den kvinnliga guvernören Kay Ivey menar att lagen betonar vikten av varje livs värde. Rättighetsorganisationer uppger att de ska kämpa mot lagen, som förbjuder abort även vid våldtäkt och incest, i domstol. Medan striden pågår är det möjligt att göra abort.

Källa: TT om inget annat anges.