Energi · I blickfånget

”Det handlar inte bara om sex”

På internationella kvinnodagen anordnade SNAF, tillsammans med Femmetopia, en demonstration mot killars sexuella våld mot tjejer.

Linn Englund, Ida Karseland och Ebba Karlsson som går sista året på gymnasiet har inte varit nöjda med skolans sexualkunskapsundervisning. De bestämde sig för att göra någonting åt det och har nu startat Snaf – Sexualkunskapen ni aldrig fick.

Linn Englund, Ida Karseland och Ebba Karlsson har höga ambitioner att förändra samhället till det bättre. Nu går de sista året på gymnasiet och har tillsammans startat projektet Snaf – Sexualkunskapen ni aldrig fick, eftersom de menar att sex- och samlevnadskunskapen är problematisk. Via sin hemsida, Facebook och Instagram diskuterar de ämnen som onani, flytningar, mens, hbtq-frågor, porr och självkänsla.

– Sexualundervisningen i skolan har knappt existerat, säger Linn Englund. Vi har haft en eller två lektioner. Läraren har mest pratat om hur barn blir till och enbart ur ett heteronormativt perspektiv. Undervisningen har inte varit inkluderande för alla könsidentiteter eller olika sexuella läggningar, och det påverkar så klart eleverna. Vi tre tycker alla att sexualundervisningen har varit superdålig.

Sexuella trakasserier

Det är en regnig och kall marsdag på Mynttorget i Stockholm. Linn, Ida och Ebba har, tillsammans med elevföreningen Femmetopia, styrt upp en demonstration på internationella kvinnodagen. Fokus ligger på killars sexuella våld mot tjejer i och utanför skolan. Arrangörerna vill få fler unga att agera för sina rättigheter och sätta press på makthavare för att få skolan fri från sexuella trakasserier. De anser även att skolan måste bli en porrfri zon där elever och skolpersonal inte exponeras för filmade övergrepp.

– Det är vanligt med sexuella trakasserier mot tjejer i skolan, men många vet inte att de har blivit utsatta, säger Ebba Karlsson. Vi vill därför belysa vad som är sexuella trakasserier och hur man backar upp varandra. Ifrågasätt inte om någon berättar att hen har blivit utsatt, utan tro på personen – för tillsammans är vi starka. Det får inte normaliseras att någon tar på ens rumpa eller kallar en för hora. Vi måste säga till lärare och rektorer att ta sexuella trakasserier på allvar och göra någonting åt det.

Styrkan från varandra

Linn, Ida och Ebba låter varandra ta plats och alla får prata till punkt. De kommer från olika ställen runtom i Stockholm men när de började gymnasiet blev de bästa vänner och bestämde att de ville driva frågan om en bättre sexualundervisning tillsammans. Ida var inte bekväm med att prata om sex och samlevnad innan hon träffade Linn och Ebba.

– Men när jag träffade tjejerna blev det naturligt och vi har alltid varit öppna med varandra, säger hon. Och att ifrågasätta saker. Varför smyger vi iväg med våra tamponger när vi ska byta mensskydd till exempel?

– Det är coolt att vi har hittat styrkan i varandra och vi har bestämt oss för att sluta skämmas, fyller Linn Englund i.

Unga vill prata sex

De menar att unga vill prata om sex, vilket de inte minst märker när de är ute i andra skolor och har workshops med högstadietjejer.

– Under våra workshops har eleverna många funderingar och de vill verkligen prata, säger Ebba. Vi slår hål på många myter när vi undervisar. Men engagemanget måste även finnas hos skolpersonalen.

De menar att det är viktigt att skolan vågar lyfta upp tabubelagda ämnen. Om lärare tycker att det är pinsamt kommer skolan aldrig att lära elever att det är okej att prata om sex.

– Men sexualkunskap handlar inte bara om sex, det är snarare livskunskap, säger Linn. Det är jätteviktigt att också diskutera mensvärk, flytningar, självrespekt och självkänsla. Och att ingen äger din kropp. Man måste också lyfta det positiva med sex och relationer. Vi uppmuntrar unga att äga sin egen sexualitet och utforska vad de gillar. Med det säger vi inte ”gå och ha jättemycket sex”, fast det får man ju ha om man vill förstås. Det viktiga är att det är upp till dig hur du vill ha det.

– Vi pratar också om könssjukdomar och vi uppmanar unga att skydda sig och gå och testa sig. Många vet inte vart de ska vända sig om de får en könssjukdom. Det måste ju skolan ta upp, säger Ida.

Problematisera porren

”För att bygga en samtyckeskultur måste sexualundervisningen ta upp problematiken med porr, vad den gör och vad den är. Om pojkar sen 11-årsåldern får lära sig att kvinnan alltid är underordnad till mannen, och att mannen har rätt till att förnedra och göra vad han vill med kvinnan kommer vi inte kunna nå ett samhälle där samtycke är grunden,” skriver Linn, Ida och Ebba på Snaf:s hemsida.

– Många unga tittar på porr i dag, därför måste skolan ta sitt ansvar att diskutera och problematisera porr samt lära eleverna att se på porr med kritiska ögon. Det finns inget samtycke i porr, det är inte så sex ska se ut, säger Linn.

– Med dagens mainstreamporr är det ännu viktigare med diskussion. Det är inte längre ett par nakna bröst i en tidning, utan det är grova strypgrepp och förnedring av kvinnor, fyller Ebba i.

Killar måste ta kampen

Ebba, Ida och Linn är trötta på frågan varför de har valt att vända sig till tjejer och icke-binära, men inte till killar.

– Vi exkluderar inte killar, snarare tar vi en grupp som redan är exkluderad och ger den en röst. Det är tröttsamt att vi tjejer ska ta ansvar för killarna, säger Ebba Karlsson.

– Varför ska kvinnor alltid driva kampen trots att det är mäns våld mot kvinnor? Jag tar kampen, men killar måste också göra det, säger Linn Englund.

Ida Karseland menar att många kallar sig för feminister, men inte är det.

– Ifrågasätt när någon drar så kallade ”bögskämt” eller säger någonting sexistiskt. Killar kommer undan när de säger att de är feminister. Då står både tjejer och killar och klappar, men vi måste kräva mer av dem, säger hon.

SNAF

Namn: Linn Englund, Ida Karseland och Ebba Karlsson.
Ålder: 18 år.
Bor: Stockholm.
Sysselsättning: Går sista året på gymnasiet.
Aktuella med: Projektet Snaf – Sexualkunskapen ni aldrig fick, som vänder sig till unga kvinnor och icke-binära.
Framtidsplaner: Att tillsammans med lärare och annan skolpersonal ta fram undervisningsmaterial i sex- och samlevnadskunskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV