Radar · Nyheter

Böter och fängelse för att ha räddat liv

Livräddning till havs.

Claus-Peter Reisch, kaptenen för tyska organisationen Mission Lifelines båt MV Lifeline, dömdes under tisdagen till 10 000 euro i böter, rapporterar Times of Malta. Fartyget lade i juni 2018 till på Malta med 234 flyktingar och migranter ombord, först efter att ha drivit omkring på havet i flera dagar utan en hamn som ville låta dem lägga till och ta emot både fartyget och människorna.

Först efter en överenskommelse mellan Malta och flera andra EU-länder om att fördela migranterna inom unionen tilläts MV Lifeline att lägga till. Maltesiska hjälporganisationer kommer nu hjälpas åt att betala kapten Claus-Peter Reisch böter, som enligt det maltesiska rättsväsendet beror på att kaptenen styrde ett fartyg inom maltesiska territorialvatten utan nödvändig registrering och licens.

I förra veckan protesterade även brittiska brandmän utanför Italiens ambassad i London då deras spanska kollega Miguel Roldan riskerar 20 år i fängelse efter att ha deltagit i livräddningsinsatser på Medelhavet, skriver de på sin hemsida Fire Brigades Union. Italiens myndigheter å andra sidan, påhejade av inrikesminister Salvini, hävdar att Miguel Roldan samarbetat med smugglare och främjat illegal migration. Roldan har tidigare sagt till Euronews att det snarare är frågan om att kriminalisera hjälparbetare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV