Radar · Nyheter

Avslöjande: svår misshandel av kalvar

Smygfilmat material visar hur en arbetare hoppar på en kalv.

Irländska kalvar, inte äldre än två veckor, blir slagna, knuffade och sparkade under transporterna genom EU. Det visar smygfilmat material från organisationerna L214 och Eyes on animals.

Kampanjarbetare från djurrättsorganisationerna L214 och Eyes on animals har följt över 5 000 kalvar som på 23 transporter har fraktats från Irland till Frankrike. Det smygfilmade materialet visar arbetare som slår, knuffar och sparkar de unga djuren.

I en sekvens, filmad i mars, syns en man kasta en kalv till golvet, för att sedan upprepade gånger hoppa på den. Enligt den brittiska tidningen The Guardian har fransk polis arresterat mannen, som kan få upp till två års fängelse för brottet.

Mjölkbönder ser hankalvar som en oönskad restprodukt, och därför säljs de för att bli till kött. Djuren i det smygfilmade materialet, som under den långa transporten har stannat för att få mat och vila på en fransk anläggning, är runt två veckor gamla.

Lesley Moffat på Eyes on animals sade till The Guardian:

– Tyvärr är den här typen av misshandel väldigt vanlig. Kalvarna behandlas väldigt hårt då de är så ostadiga på benen och inte vet vad som förväntas av dem. Det tar lång tid för dem att gå från A till B för att få dricka, och arbetarna blir till slut otåliga. Många kalvar släpas omkring för att de själva inte kan gå tillräckligt bra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV