Glöd · Debatt

Rösta för djuren i EU-valet

Långa tranporter är ett av flera problem med djurens välfärd i EU, skriver Lena Meigård, medlem i Djurens rätt.

DEBATT Djurens välfärd i EU-länderna måste bli mycket bättre än vad den är idag.  Hur mycket väger en ko? Och hur mycket väger köttet av en slaktad ko? Detta är både en etisk fråga och en miljöfråga. EU bör sträva efter att avveckla djurtransporter helt, och för miljöns och djurens skull bara transportera själva köttet. Därmed kommer koldioxidutsläppen att minska radikalt. En lösning kan vara mobila slakterier.

Paraplyorganisationen Eurogroup for Animals har samlat en mängd olika djurskyddsorganisatoner i EU-länderna och samlat in mer än en miljon underskrifter för att införa en maxgräns på 8 timmars djurtransport inom alla EU-länder. Trots att detta gjordes både 2012 och 2017 har ännu ingen maximal gräns för djurtransporter införts! För djuren har detta inneburit ett ofattbart och fortsatt lidande.

En annan viktig djurvälfärdsfråga är burhållningen. I Sverige har vi avskaffat den mesta burhållningen, idag hålls bara 10 procent av äggproducerande hönor i bur. Politiken bör ta beslut som fasar ut dessa sista tio procent. I Sverige är det inte tillåtet fixera grisar men ute i Europa är det fortfarande mycket vanligt.  Grisar som fixeras kan inte ens vända på sig. Och alla hönor inom EU som sitter i bur kan inte ens sträcka på sina vingar eller picka i marken.

Nu kan Du som vill välja en djurvänlig kandidat i EU-valet gå in på voteforanimals2019.eu och se vilka kandidater till EU-parlamentet som ställt sig bakom Djurskyddslöftet. Vilket handlar om bland annat transport- och burfrågan. Djuren har ingen egen röst, men Du kan som djurvän ge dom en!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV