Radar · Nyheter

Erdogan kan förlora på avhopp i Istanbulvalet

Oppositionspartiet CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu vann valet till borgmästare i Istanbul i mars.

En oppositionskandidat hoppar av nästa månads omval till posten som borgmästare i den turkiska storstaden Istanbul. Det anses kunna öka möjligheterna för president Recep Tayyip Erdogans motståndare att kamma hem valet.

I valet den 31 mars tappade Erdogans AK-parti makten i både Istanbul och Ankara – landets två största städer – sedan partiet och dess islamistiska företrädare styrt städerna i 25 år. Det var ett hårt slag för president Erdogan – men han hävdade brister under valprocessen och i måndags meddelade Högsta valkommissionen att valet måste göras om.

Det var det största oppositionspartiet CHP:s kandidat Ekrem Imamoglu som vann i Istanbul, över AK-partiets kandidat Binali Yildirim, men han gjorde det med bara cirka 13 000 rösters marginal.

Nu offentliggör Muammer Aydin från det vänsterinriktade partiet DSP att han hoppar av omvalet den 23 juni, och enligt nyhetskanalen NTV tänker DSP inte lansera någon annan kandidat.

Aydin fick drygt 30 000 röster i valet i mars. Det är inte säkert att dessa väljare i stället går till Imamoglu, men båda partierna har en i grunden sekulär väljarbas. Dessutom har flera små partier sagt att de ska stötta Imamoglu i protest mot att valet tas om.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV