Radar · Nyheter

Åklagaren kräver sju år för våldtäkt 1995

Åklagaren Thomas Ahlstrand i samband med rättegången i Göteborgs tingsrätt.

Mannen som åtalats för den uppmärksammade våldtäkten på en åttaåring i södra Göteborg 1995 blir kvar i häktet i väntan på domen. Han bör dömas till sju års fängelse, anser åklagaren.

Den åttaåriga flickan var på väg hem från skolan på sin cykel när hon drogs omkull, misshandlades och våldtogs av en okänd man i ett skogsparti i Billdal i september 1995.

Tidigare i år, närmare 24 år senare, greps en misstänkt 58-årig man tack vare en så kallad familjesökning i polisens dna-register.

Mannen åtalades i förra veckan och nu har rättegången avslutats. Göteborgs tingsrätt beslutade efteråt att mannen ska sitta kvar i häktet i väntan på domen, som kommer den 21 maj.

Åklagaren Thomas Ahlstrand yrkar på sju års fängelse för den åtalade 58-åringen.

Straffvärdet på den här typen av brott är åtta år, men sen ska man göra en avräkning med tanke på tid som förflutit och i liknande fall har det varit på ett år. Så då landar vi på sju års fängelse, säger Ahlstrand till SVT Nyheter Väst.

Den misstänkte 58-åringen, som knyts till brottet via dna-spår på flickans tröja, har hänvisat till minnesproblem och nekar till brott, men har varit fåordig både i polisförhören och under rättegången.

– Vi har i rätten en samlad målsägande, vi har en mamma till målsägande som också är tydlig. Och vi har en åtalad som inte säger så mycket överhuvudtaget. Dessutom har vi teknisk bevisning, säger Ahlstrand till SVT.

Fakta: Familjesökning

Familjesökningen i de svenska dna-registren blev möjlig efter en lagändring som började gälla den 1 januari i år. Sökningen innebär att dna-spår från brottsplatser kan ge träff även på nära släktingar (föräldrar, barn eller helsyskon).

Familjesökningarna utförs av Nationellt forensiskt centrum (NFC), i första hand vid de grövsta brotten (mord/dråp, mordförsök/dråpförsök och grova sexualbrott).

I fallet med våldtäkten i Billdal gav sökningarna träff på en närstående person till den nu åtalade 58-årige mannen, som senare själv greps och topsades.
Källa: Nationellt forensiskt centrum (NFC).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV