Energi · Mat med Jenny

Våren bjuder på en strid ström av veganska godsaker

Det är kanske lätt att tro att den veganska glassmarknaden snart borde vara mättad, men 2019 bjuder på fler nyheter. Klassiska Göteborgsföretaget Lejonet & björnen presenterar veganska glassar med smakerna choklad och mango, baserade på ekologisk kokosmjölk.

Finska 3 Vänner lanserar också två nya glassar, denna gång baserade på cashewnötter. Smakerna består av karamelliserad toscasås med malda rostade mandlar samt mixade bär med kolasås och kex. Den sistnämnda kommer att säljas unikt för Coop.

Nya konceptet Freezing good är en glassbox som bland annat kommer finnas på kioskkedjan 7-Eleven. I Freezing goods boxar finns flera veganska glassar, som till exempel Choicesortiment med flera strutar, GB:s veganska Magnum samt isglassar från Babasucco och Nocco. Idén med den nya glassboxen är att erbjuda glassar till kunder med särskilda önskemål om exempelvis veganskt, glutenfritt eller sockerfritt.

På toppen – bokstavligen – av detta lanserar ekologiska företaget Kung Markatta en kolasåstopping baserad på kokosnötsextrakt och kokossirap.