Energi · Mat med Jenny

Gustavs husmanskost trendar på försäljningslistan

Populära bloggaren Gustav Johansson har som vanligt fullt upp med olika projekt.

Gustav Johansson, som driver den veganska och mångfaldigt prisbelönta bloggen Jävligt gott, har som vanligt många järn i elden. I september släpper han en kokbok på temat husmanskost. Samtidigt som boken lades upp till förhandsbeställning på en av de stora nätbokhandlarna, gick den rakt upp till första plats på försäljningslistan.

Gustav Johansson bok heter rätt och slätt Vegansk husmanskost. I den samsas runt 55 veganska recept på klassiker som kåldolmar, köttbullar och smörgåstårta, men även köttfärssås, stroganoff och lasagne som ju numera får betraktas som svenska favoriter.

I boken finns även allt som behövs till jul, påsk, midsommar och kräftskivan.

Efterfrågan på vegansk husmanskost blir allt större och Gustav Johansson har därför samlat sina bästa recept i en helt ny kokbok
Efterfrågan på vegansk husmanskost blir allt större och Gustav Johansson har därför samlat sina bästa recept i en helt ny kokbok. Foto: Bonnier fakta.

Att boken ges ut på Bonnier fakta ger en liten fingervisning om att växtbaserad mat anses ha nått en viktig position i matbranschen. Och just husmanskost har verkligen trendat de senaste åren. Nu vill även veganerna ha sin del av husmanskakan.

Enligt Gustav Johansson finns det färre utmaningar än man kan tro med att laga vegansk husman.

– Svensk husmanskost är baserad i hög grad på kött och mejeriprodukter, men nu för tiden finns det så bra substitut för alla möjliga olika typer av kött, mejerivaror och ägg så den biten är ganska lätt att komma förbi. Men det krävs att man lägger lite extra fokus på kryddning och smaksättning. Kött smakar ofta lite mer än vad vegosubstituten gör och många klassiska husmansrätter bygger på få ingredienser där det är viktigt med att få fram smaken från råvarorna, säger han.

Gustav Johanssons främsta tips är att krydda lite extra med till exempel japansk sojasås eller med en riktigt bra grönsaksfond. Och så klart att använda bra grönsaker. Han tror att intresset för husmanskost alltid varit stort, men att den först på senare tid flyttat in i de finare rummen.

– Länge sågs svensk husmanskost som något bonnigt och tråkigt och det var mer populärt att prata om sushi, pizza och tapas. Men i takt med att allt fler kockar lyft upp husmanskosten på nytt så har allt fler också insett att den svenska husmanskosten inte bara behöver var något man äter i skolan eller på trötta vardagar, utan också kan ta plats i finrummen, säger Gustav Johansson.

Husmanskostsrecepten på bloggen Jävligt gott har alltid varit populära, enligt honom.

– Det är uppenbart att det är något folk älskar och saknar när de blir veganer eller vegetarianer. Det är lika självklart för mig som att italienare skulle sakna pasta, avslutar Gustav Johansson.