Energi · Boklådan

Teori och praktik för dig som vill bo kvar

Böcker är värda längre liv, och därför tipsar Boklådan om andra böcker än de allra senaste. Men i dag får även en ganska ny bok vara med, en som tar vid där den första slutade. Det handlar om att bo kvar när det är gentrifiering på gång.

Rätt att bo kvar är en bok för alla hyresgäster som bor i ett område där hyresvärdarna börjar piffa till och höja hyrorna i avsikt att få in nya och rikare hyresgäster och ett lite glassigare område. Efter att ha fått ut dem som redan bor där alltså, alltså. Författarna har själva varit med och organiserat sig tillsammans med sina grannar för att slippa så kallad renovräkning – och lyckats, åtminstone delvis. När boken kom 2016 på Koloni förlag recenserade jag den i Syre och skrev bland annat:

”De skriver om hur man bildar en grupp som kan påverka fastighetsägare och kommun, om lagar och regler, om kontakter med Hyresgästföreningen, medierna och grannarna. Och de ger flera exempel på hur det har gått i verkligheten. Det är grundligt och överskådligt och det märks att författarna vet vad de talar om.
/…/
Den som själv är akut vräkningshotad sedan hyran i den nyrenoverade lägenheten har blivit omöjlig att betala får ingen hjälp i Rätt att bo kvar. Boken är avsedd att användas i ett mycket tidigare skede. Den finns att beställa för 49 kr plus 29 kr för porto, eller ladda ner gratis som pdf, på www.rattattbokvar.se. Gör det!”

Nu finns också en bok för vräkningshotade, utgiven av Verbal i mars i år: Renovräkt! Den har jag ännu inte läst, men tänker att den får vara med på ett hörn när jag ändå tipsar om Rätt att bo kvar. I författargruppen finns både aktivister och forskare i sociologi och bostads- och urbanforskning. Bland annat har de kartlagt 18 härskartekniker som fastighetsägare använder mot hyresgäster de vill bli av med. Men här finns också, enligt Verbal, strategier som har använts och funkat i verkligheten.

”Boken är pedagogiskt uppbyggd med exempel ur verkligheten, en verktygslåda med råd och tips och en ordlista med de viktigaste termerna att hålla reda på i debatten. Boken är en praktisk guide i motstånd, men riktar sig också till alla som är intresserade av bostadsfrågor och av hur makt utövas i vårt samhälle.”

I motsats till Rätt att bo kvar är Renovräkt! ingenting man kan ladda ner gratis, men den kostar inte mycket pengar heller. Du hittar den på Verbals hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV