Radar · Nyheter

Norskt förbud mot engångsartiklar i plast

Bestick, tallrikar, sugrör, ätpinnar, rörpinnar och bomullspinnar.
Norges regering har siktet inställt på engångsprodukter i plast som förbjuds från och med nästa år.

Inom en snar framtid kan det bli omöjligt att hitta produkterna som räknades upp i artikelns inledning på norska butikshyllor.
Det finns ingen anledning till att ha dessa produkter i plast, därför vill vi förbjuda dem, säger Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen (Venstre).

Norges koalitionsregering har majoritet i stortinget och väntas därmed få igenom förslaget. Regeringen vill dock inte invänta ett kommande EU-förbud mot engångsprodukter i plast, och har därför tillsatt en utredning med målet att en lagstiftning ska finnas på plats under nästa vår.

– Vi önskar att vi kan göra detta så snabbt som möjligt, hoppas detta är sista sommaren när det är tillåtet med plastbestick, säger Elvestuen.

Världsnaturfonden (WWF) ser positivt på förslaget.

– Det är bra att regeringen har låtit sig inspireras av EU, Indien och Costa Rica som har förbjudit en rad engångsprodukter i plast. Ola Elvestuen och regeringen gör återigen att Norge är bland de bästa i klassen i arbetet med att minska plastnedskräpning, också på hemmaplan, säger norska WWF:s generalsekreterare Bård Vegar Solhjell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV