Radar · Nyheter

Flygskatten ska höjas rejält enligt MP

MP:s språkrör Per Bolund vill att alla nya hus ska ha solceller på taket.

Miljöpartiet vill höja flygskatten rejält. Det gäller både på långresor och inrikesflyg, om det finns andra alternativ. Partiet vill också förbjuda flygbolagens bonusprogram och begränsa reklamen för flygresor.

MP:s nyvalda språkrör Per Bolund höll sitt första tal som språkrör på partikongressen i Örebro.

Han talade om att det är dags för oss människor att sluta se naturen som en gratisbuffé och börja ge tillbaka.

– Det är dags att vi betalar notan, sade Bolund.

Strax innan han steg upp på scenen beslutade kongressen att MP ska verka för att införa en väsentligt höjd flygskatt på inrikesflyg om det finns bra alternativ, till exempel på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö. Regioner utan vettiga alternativ ska få undantag.

Övertyga andra

MP vill även att skatten minst ska fördubblas på långresor till exempelvis Thailand och USA.

I dag ligger flygskatten på mellan 60 och 400 kronor, beroende på hur lång resan är.

– Vi måste också övertyga andra partier om att det här är rätt linje. Men vi kommer att driva den här politiken och vi tycker att det är rimligt att där det är lättast att byta över till hållbara lösningar, där ska också trycket från politiken vara störst, säger Bolund.

Grön Ungdom ville gå ännu längre och helt förbjuda inrikesflyg mellan storstäderna och införa en progressiv flygskatt, som ökar ju fler flygresor man gör. Men så långt ville ombuden inte gå.

MP vill också kraftigt begränsa reklamen för flygresor, införa varningstexter på flygreklam och förbjuda alla flygbolag att använda bonussystem, där många resor ger rabatter på nya flygresor.

Solceller på alla tak

I sitt tal lanserade Per Bolund ett nytt förslag om att alla nya hus som byggs måste ha solceller på taket, både flerfamiljshus och villor.

– Alla nya hus ska producera ren, förnybar el, sade Bolund och pekade på att det redan prövats i Kalifornien.

I januariavtalet mellan S, MP, L och C finns en punkt om att dagens solcellsstöd ska omvandlas till ett skattestöd.

– Min bedömning är att den här förändringen inte går att genomföra innan ett sådant system finns på plats. Så det kan hanteras i samband med att vi gör den översynen.

Satsa på utsatta

Förutom en kraftfull klimatpolitik lovade Bolund också en politik för social rättvisa. Ett tema som debatterats flitigt under kongressen.
För mig handlar det väldigt mycket att satsa på de som har hamnat längst ned på stegen. De som oftast råkas glömmas bort när samhällets resurser ska fördelas, sade han i talet.

Jag vill att vi tillsammans ska utveckla den gröna sociala politiken för utsatta människor i vårt eget land.

Bolund utmanades om språkrörsposten av Växjöpolitikern Magnus P Wåhlin, som just betonade social rättvisa i sin kandidatur. På söndagen valdes Wåhlin in i partistyrelsen, trots att han inte fanns med i valberedningens förslag.