Radar · Nyheter

Eldupphör i Gaza och Israel efter attackerna

Ett israeliskt luftangrepp mot Gaza stad under söndagen.

Raketerna och missilerna över Gaza och Israel har tystnat efter en helg av massiva attacker som tagit över 20 människors liv. Sedan måndag morgon råder en överenskommelse om eldupphör med Israel, enligt palestinska företrädare.

Eldupphöret kommer efter en helg då flera hundra palestinska raketer avlossats mot Israel, som svarat med flyganfall mot mål i Gazaremsan. Det är den allvarligaste upptrappningen mellan palestinska extremister och Israel sedan ett krig bröt ut 2014.

Palestinska företrädare uppger att egyptiska medlare hjälpt till att komma överens om eldupphör med start halv fem på måndag morgon (lokal tid). Uppgifterna bekräftas från egyptiskt håll. Enligt tjänstemän nära Israels premiärminister Benjamin Netanyahu rör det sig snarare om en ömsesidig återgång till lugn än ett eldupphör.

Varningssirenerna som ljöd konstant under helgen för att varna folk och få dem att ta skydd har varit tysta under måndagen. Det finns heller inga rapporter om attacker eller avlossade raketer.

Israel: 600 raketer

Upptrappningen började i lördags och beskjutningarna eskalerade under söndagen. Enligt israelisk militär sköts över 600 raketer och projektiler mot Israel. 150 av dem sköts ned och Israel besköt 320 mål i Gaza, enligt militären.

Uppgifterna om hur många som dödats går isär, men över 20 palestinier har mist livet. Majoriteten av dem är civila offer och knappt tio är palestinska upprorsmän. Fyra personer dödades i Israel – samtliga var civila, enligt AFP.

Trump svarar

Gaza anklagar Israel för att ha skjutit raketer som dödade en gravid kvinna och ett 14-månader gammalt barn. Från israeliskt håll dementerar man uppgifterna och säger att det var en raket skickad av Hamas som orsakade kvinnan och barnets död. Även en fyramånadersbebis dog i attackerna mot Gaza. Israel har inte kommenterat den uppgiften.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att Washington till hundra procent stöder Israels åtgärder. ”Till Gazas folk – dessa terrorhandlingar mot Israel kommer bara att ge er mer elände”, skriver Trump.