Radar · Nyheter

Brexitfritt toppmöte i Rumänien

Rumänska Sibiu – här besökt av det danska kronprinsparet Frederik och Mary 2007 – står på torsdag som värd för ett informellt EU-toppmöte.

Framtidsfrågor på både kort och lång sikt ska diskuteras när EU-ledarna samlas till toppmöte i Sibiu i Rumänien. Storbritannien finns inte med – och för en gångs skull väntas inga samtal om brexit.

Torsdagens informella toppmöte i Sibiu i Transsylvanien är en del av de extramöten som hållits av de kvarstannande EU-länderna ända sedan den brittiska folkomröstningen 2016. Tanken är att kunna fundera över hur EU ska förändras och fungera på längre sikt.

– I princip blir det ett brexitfritt toppmöte. Och jag tror att alla är ganska lättade över det, säger en högt uppsatt EU-källa inför veckans möte.

Inför toppmötet har såväl EU:s permanente rådsordförande, Donald Tusk, som EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, lagt fram sina tankar på en framtida strategi.

Tio punkter

Resultatet väntas bli ett gemensamt uttalande, Sibiu-deklarationen, där länderna enas om tio åtaganden framöver, i vackra – men tämligen svepande – ord om enighet, rättvisa och ansvar.

Dessutom ska ett utkast till en lite mer detaljerad strategisk agenda också diskuteras. Här ingår fyra huvudämnen: säkerhet, ekonomi, klimat och internationella relationer. Det som sägs i Sibiu ska sedan bearbetas om till ett färdigt dokument, som är tänkt att bli antaget vid nästa ordinarie toppmöte i Bryssel, den 20–21 juni.

Extramöte i maj?

Redan dessförinnan väntar dock sannolikt ytterligare ett informellt toppmöte, så fort EU-valet är avklarat.

Donald Tusk ska i Sibiu informera stats- och regeringscheferna om hur han har tänkt sig att man ska arbeta fram vilka som ska sitta på de tunga EU-posterna efter EU-valet. Det handlar främst om en ny kommissionsordförande efter Juncker, ny rådsordförande efter Tusk själv, ny utrikeschef efter Federica Mogherini och en ny centralbankschef efter Mario Draghi.

Med största sannolikhet kommer processen att inledas med en extrainsatt ledarmiddag i Bryssel den 28 maj. Några beslut lär dock inte fattas förrän tidigast i juni.

Fakta: Toppjobben inom EU

Här är de fem tyngsta EU-posterna som ska tillsättas efter EU-valet:

* EU-kommissionens ordförande (just nu Jean-Claude Juncker). Föreslås av stats- och regeringscheferna, med hänsyn till resultatet i EU-valet. Godkänns formellt av EU-parlamentet, troligen i mitten av juli. Tillträder tidigast den 1 november.
* EU:s permanente rådsordförande (Donald Tusk). Utses på egen hand av stats- och regeringscheferna. Tillträder troligen den 1 december.
* EU:s utrikeschef (Federica Mogherini). Föreslås av stats- och regeringscheferna i samråd med nya kommissionsordföranden. Godkänns formellt tillsammans med alla övriga kommissionärer av EU-parlamentet.
* EU-parlamentets talman (Antonio Tajani). Väljs internt av EU-parlamentet i början av juli.
* Chef för Europeiska centralbanken, ECB (Mario Draghi). Utses av stats- och regeringscheferna för åtta år i taget. Draghis mandat går ut den 31 oktober.
tt