Radar · Nyheter

Begravningar för offer för folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994.

Ett kvarts sekel har gått sedan folkmordet i Rwanda – men alla offer har fortfarande inte begravts. I helgen hölls en ceremoni för nära 85 000 människor, vars kvarlevor hittades så sent som i fjol.

– Det är varje rwandiers plikt att minnas folkmordet på tutsier – och även att ge dem en värdig begravning, sade landets justitieminister Johnston Busingye i sitt tal vid begravningsceremonin, som hölls i Rwandas huvudstad Kigali på lördagen.

81 vita kistor med kvarlevorna efter 84 437 människor begravdes vid en minnesplats över folkmordet, där 11 000 offer sedan tidigare fått sin sista vila. En del av de närvarande bröt samman i klagande gråt av sorg över förlorade anhöriga. Andra utryckte samtidigt lättnad över att efter alla dessa år ha fått en grav att besöka:

– Just nu är jag glad för jag har begravt min pappa, min syster och hennes barn och min svåger. 25 år har gått och jag har inte vetat var de var någonstans, sade Emanuel Nduwayezu, en av de som närvarade.

Kvarlevorna efter dem som nu lagts till vila hittades så sent som förra året, då 143 gropar med ben och klädrester upptäcktes i utkanterna av Kigali. Nu har 43 av dessa undersökts och de döda har begravts – men fortfarande återstår alltså 100. Kvarlevorna har kunnat identifieras genom tänder, klädesplagg och andra kännetecken.

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV