Radar · Nyheter

Barnläkare åtalad för sexbrott kan få fängelse

Läkaren bredvid sin försvarare Frida Wallin vid en tidigare häktningsförhandling.

Den 29-årige läkaren undersökte barnens underliv när det inte var medicinskt befogat. Han fick också föräldrar att filma intima delar av sina barns kroppar, när de sökte hjälp via en vårdapp. Nu kommer domen mot mannen som åtalats för sexualbrott mot över 50 barn runt om i Sverige.

Sammanlagt 55 barn har fallit offer för barnläkaren, enligt åklagaren. Utöver det har 29-åringen också anklagats för brott mot ett stort antal vuxna – föräldrar till barn som sökt vård hos mannen.

Brotten har begåtts när mannen tjänstgjort på olika vårdinrättningar runt om i landet, samt via den digitala läkartjänsten Kry.

"Vanligt i Spanien"

Mannen har tittat på och rört vid barnens underliv, trots att detta inte var medicinskt motiverat, har åklagaren hävdat. I vissa fall har han även penetrerat barnens underliv eller anus.

Han har också fått föräldrar som sökt hjälp via vårdappen att filma sina barns underliv vid undersökningarna. På så sätt har han gjort sig skyldig till sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning även mot de vuxna, har åklagaren argumenterat.

Mannen har försvarat sitt agerande med att helkroppsundersökningar av barn är vanligt i Spanien, där han kommer ifrån.

Psykundersökning

I februari meddelade Stockholms tingsrätt att den dock anser det bevisat att mannen gjort sig skyldig till ”merparten av de åtalade gärningarna”, i samband med ett beslut att läkaren skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att mannen inte lidit av någon allvarlig psykisk störning och att han därmed kan dömas till fängelse.

Domen offentliggörs under tisdagen.

Fakta: Åtalet mot barnläkaren

Läkaren har åtalats för:

•Grov våldtäkt mot barn.
•Grovt sexuellt övergrepp mot barn.
•Utnyttjande av barn för sexuell posering, av normalgraden och grovt.
•Sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
•Sexuellt ofredande.
•Barnpornografibrott, av normalgraden och grovt.

Åtalet inkluderar över 70 målsägare, varav 55 är barn i åldrarna två till tolv år.

Brott har enligt åtalet begåtts på flera olika vårdcentraler och sjukhus i Skellefteå, Stockholm, Jönköping och Skövde samt via en digital läkartjänst.
En del av de misstänkta brotten har också begåtts när mannen suttit barnvakt åt en åttaårig flicka.

Mannen misstänks också för att ha spridit övergreppsmaterial på barn, men det handlar inte om hans egna undersökningsfilmer utan sådant han laddat ned från nätet.
tt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV