Radar · Nyheter

161 miljoner kronor till akutboende

Tidningen Hem & hyra har hittat flera exempel på möblerade två- eller trerumslägenheter som Malmö stad betalar mer än 40 000 kronor i månaden för.

Malmö stad betalade förra året 161 miljoner kronor för akutboende på hotell och i lägenheter åt stadens hemlösa. I många fall blir lösningen att hyra övernattning i vanliga hyreslägenheter – till mycket höga priser, rapporterar Hem & Hyra.

Tidningen presenterar flera exempel på möblerade två- eller trerumslägenheter som kommunen betalar mer än 40 000 kronor i månaden för. Lägenheterna hyrs enligt en dygnstaxa och tanken är att det bara ska vara korttidsboenden, men tidningen hittar exempel på hur hyresgäster ibland stannar mer än ett år i sådana lägenheter.

– Det öppnas en marknad för de personer som hyr ut de här lägenheterna. Det är den verklighet vi lever med i Malmö. Ekonomiskt sett är det inte alls bra, säger Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad.

Kommunen har egna kontrakt i 1 460 lägenheter som kan användas av personer som behöver hjälp med boende, men det räcker inte till.
Ansvarigt kommunalråd, Sedat Arif (S), säger till tidningen att han inte kände till att kommunen betalar dygnstaxa för vanliga lägenheter som hyrs långa perioder. Han lovar att systemet ska ses över.

– Vi måste hitta mer hållbara och egna lösningar, säger han till tidningen.