Radar · Nyheter

Nytt socialdemokratiskt förslag mot skatteflykt

Finansminister Magdalena Andersson (S) i förstamajtåget i Sundbyberg.

Socialdemokraterna lanserar nya förslag för att stoppa skatteflykt. ”Nu är det dags att ta nästa steg”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Ett lätt regn faller i Tornparken i Sundbyberg, norr om Stockholm, där finansministern håller sitt tal. Där försvarar hon uppgörelsen mellan S, MP, C och L, en uppgörelse som har fått mycket kritik från vänster och fackligt håll för att innehålla allt för mycket borgerlig politik.

– Där finns sådant man inte gillar, som att avskaffa värnskatten. Men det finns också sådant man gillar, säger hon.

– Det har varit väldigt mycket fokus de senaste månaderna på de eftergifter som vi socialdemokrater har gjort, och de finns ju där. Men det finns också fem välfärdsmiljarder, mer pengar för mer jämlikhet i skolan, investeringsstöd för nya bostäder, höjda pensioner och familjevecka, säger Magdalena Andersson.

Starkare välfärd

Hon pratar också om kampen för full sysselsättning och en starkare välfärd.
Det minsta vi kan begära – den rena skamgränsen – är att alla betalar den skatt som svenska folket i demokratisk ordning har beslutat, säger finansministern.

Tidigare i dag lanserade hon, tillsammans med statsminister Stefan Löfven en av sina huvudfrågor i det kommande EU-parlamentsvalet. Det handlar om nya åtgärder för att stoppa skatteflykt.

Ett av förslagen handlar om ökad informationsdelning mellan EU:s skattemyndigheter för att upptäcka skattefusk. S vill också införa krav på alla EU-länder att föra register över vilka personer som står bakom ett företag för att göra det svårare att använda komplicerade företagsstrukturer för att undvika att skatt.

Svårare att gömma sig

Men Magdalena Andersson tror inte att förslagen skulle ha stoppat den senaste tidens uppmärksammade skatteaffärer, till exempel den misstänkta penningtvätten genom Swedbank.

– Men det klart det hade kraftigt begränsat möjligheten för individer och företag att gömma skattepengar i skatteparadis. Då hade Skatteverket fått information om detta på ett sätt som man inte får i dag. Det kan betyda en hel del, säger Magdalena Andersson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV