Radar · Nyheter

Nazister mötte motstånd i Kungälv

Polisen satte in knallskott mot demonstranter i Kungälv.

Nazistiska NMR möttes av motstånd i Kungälv och polisen kraftsamlade för att hålla isär grupperna under första maj. Flera polisingripanden gjordes vid demonstrationerna och det var periodvis stökigt i Kungälv.

Under marschen mot Nytorget i Kungälv försökte motdemonstranter ta sig fram till NMR-tåget. Äpplen och knallskott kastades men polisen bildade mur runt marschen med hjälp av bland annat fordon.

I Ludvika hade nazistiska NMR:s medlemmar inlett sin demonstration. Förra året deltog 300–500 personer i NMR:s tåg i Ludvika. Polisen i Dalarna beskriver onsdagens insats som den största i länet i år.

Även andra partier och organisationer demonstrerade i Ludvika. En mängd personer, utklädda till clowner syntes på stadens gator. Med tutor och budskapet ”Inga rasister på våra gator” samlades Clowner utan gränser till motdemonstration.

"Kommer inte in"

Rektorer i Ludvika har tidigare vittnat om NMR:s försök att locka ungdomar till organisationen. Längs demonstrationstågets väg stod Magnus som var där av en särskild anledning – att få sin son att inte delta i NMR.

– Vi har försökt att prata om det, men vi kommer liksom inte in, sa han till TT.

Han förstår inte heller vad det är som lockar med NMR.

– Det finns en idé om att Sverige ska förändras, men ingen kan berätta hur det ska gå till.

Även i Kungälv kraftsamlade polisen och flera polispiketer parkerades vid infarterna till centralorten. Som motvikt till NMR-anhängarna sattes orangea hjärtan med budskap mot nazismen upp längst organisationens demonstrationsväg. En hel del motdemonstranter väntades också, bland annat Clowner mot nazism.

Enligt polisen var cirka 300 NMR-sympatisörer på plats, men även omkring 500 motdemonstranter deltog i en marsch i Kungälv. En del av deltagarna hade maskerat sig och polisen meddelade förbud mot detta.

– Det är så viktigt att visa att vi är många här och att vi är fler än nazisterna. Jag tror inte att vi vinner över nazisterna genom tystnad, sa demokratiminister Amanda Lind (MP) till TT i Kungälv.

Förbjudet i Finland

I Finland är NMR för tillfället en förbjuden organisation, inför ett beslut i Högsta domstolen. Även i Sverige har NMR:s aktiviteter de senaste åren gjort att röster höjts för en lagändring, en diskussion som blivit aktuell på nytt i och med den nazistiska gruppens demonstrationstillstånd i Kungälv, Ludvika och Fagersta på första maj.

I Kungälv försökte kommunen i fjol stoppa NMR:s sammankomster i samband med valrörelsen, men fick nej i samtliga rättsliga instanser. Inför första maj har de lokala politikerna därför upprepat sina krav på en lagändring.

Amanda Lind säger att regeringen senare i vår ska presentera direktiven till en utredning som ska se över förbud av deltagande i extremistiska och rasistiska organisationer.

Men demonstrationerna har starkt stöd i mötes- och yttrandefriheten i grundlagen. Det är en av anledningarna att Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, inte tror på en lagändring.

– Det beror ju på vad man vill åstadkomma. Det skulle ju stoppa NMR, men det kan på kort sikt också ge rörelsen mer energi, säger Mattsson.

– Och i Finland har NMR redan tagit initiativ till att ombilda sig i ett nytt parti.

Gammal lag

– Att Finland kan vara på väg mot ett förbud är samtidigt inte heller helt jämförbart eftersom lagen som det finländska förbudet bygger på tillkom redan i samband med andra världskriget, påpekar Mattsson.

Finland hade redan en lagstiftning som funkade för det här, men ska Sverige ändra sin grundlag på grund av en relativt liten grupp som NMR?

– Man behöver ställa frågan om vad det är man vill åstadkomma med ett organisationsförbud och se om det står i paritet till de negativa effekterna som kan finnas.

Fakta: Mötesfriheten skyddas i grundlagen

Mötesfriheten skyddas av grundlagen. Den innefattar frihet att anordna och delta i sammankomster för upplysning, meningsyttring eller annat liknande.

I ordningslagen finns regler som kan inskränka mötesfriheten. Tillstånd till allmän sammankomst får vägras om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi. Polismyndigheten får meddela de villkor som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet vid sammankomsten. Det är Polismyndigheten som prövar om man ska få tillstånd till allmän sammankomst.
Källa: Förvaltningsrätten i Göteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV