Radar · Nyheter

Libyen: Lokalbefolkning och flyktingar fångade i farliga strider

Under en demonstration i Aten visade människor som själva flytt hur situation ser ut i libyska läger.

Striderna i Libyens huvudstad Tripoli har intensifierats sedan början på april. Tusentals människor på flykt sitter inspärrade i den libyska milisens hårt kritiserade fängelseläger och är i stor fara, skriver både Human rights watch och Läkare utan gränser. Samtidigt är bara tre av nio svenska partier som ställer upp i det kommande EU-valet emot EU:s avtal med Libyen.

Flyktinggruppernas riksråd (Farr) och Refugees welcome Sweden (RWS) ställde sju frågor om EU:s migrationspolitik till toppkandidaterna inför EU-valet. En av frågorna fokuserade på samarbetet med Libyen. Bara Vänsterpartiets, Miljöpartiets och Feministiskt initiativs politiker svarade genomgående att de var stark negativa till avtalet, under vilket EU stöttar och samarbetar med den libyska kustbevakningen.

Sedan i början av april har striderna i Libyen intensifierats. Krigsherren Khalifa Haftar, som kontrollerar delar av det splittrade landet med sin armé LNA (Libyan National Army), inledde då en offensiv mot huvudstaden Tripoli. Haftar har sedan 2014 haft makten över stora delar av östra Libyen och hävdat att han driver ett krig mot terrorism. Motparten i konflikten är den FN-stödda regeringsarmén GNA (Government of National Accord), som även EU trots omfattande kritik samarbetar med. Människorättsorganisationer har i flera rapporter pekat ut de människorättsbrott GNA och deras lokala och beväpnade partners gjort sig skyldiga till.

De pågående striderna som intensifierats ytterligare sedan den 20 april har förvärrat situationen både för den egna befolkningen och de flyktingar och migranter som befinner sig i landet. Enligt siffror från FN den 25 april hade 34975 libyer drivits från sina hem på mindre än en månad.

– Tusentals migranter och asylsökande som sitter fängslade under förfärliga förhållanden är finner sig nu instängda nära eller vid frontlinjerna. Milismedlemmar som tvingar dem att hantera vapen kan göra sig skyldiga till krigsbrott, säger Judith Sunderland, Human rights watch direktör för Europa och Centralasien.

"Måste evakueras"

Den 23 april attackerades lägret Qasr Bin Gashir, något som fått både Läkare utan gränser (MSF) och Human rights watch (HRW) att återigen reagera och kräva att de som sitter instängda ska evakueras. Totalt ska fem olika läger ha attackerats under de pågående striderna, enligt information från MSF.

– Det internationella samfundet kan inget annat än att klandras för sin totala brist på handling. Läkare utan gränser kräver i dag återigen att flyktingar och migranter omedelbart evakueras ut från landet. Tills dess kvarstår risken för ytterligare en attack eller att de ska hamna mitt i striderna, säger Karline Kleijer, Läkare utan gränsers chef för krissituationer.

Video- och fotobevis publicerat av Läkare utan gränser visar hur flyktingar och migranter sitter inspärrade med skottskador i lägret Qasr Bin Gashir efter attacken den 23 april. Den 24 april uppger HRW att 325 personer evakuerats därifrån med hjälp av FN. Läkare utan gränser kräver att de som sitter inspärrade omedelbart släpps, eftersom de omöjligt kan fly från pågående strider.

”Tiden rinner iväg för att evakuera flyktingar fängslade bland skotten” skriver de i ett pressmeddelande den 26 april.

Enligt FN sitter 6 000 personer instängda i läger i Libyen, varav 3 000 i Tripoli där de riskerar att hamna på eller nära frontlinjerna. Många av de EU-finansierade lägren som kontrolleras av regeringsarmén GNA eller deras lokala, beväpnade partners ligger nära militärbaserna. Det gör att även lägren där flyktingar och migranter hålls instängda riskerar att hamna i mitten av de pågående striderna.

Många fast i Libyen hoppas fly via Medelhavet
Många fast i Libyen hoppas fly via Medelhavet. Foto: Darko Bandic/AP/TT

Rapporter från fångar

I lägret Tarik Al Sikka nära Tripoli har HRW rapporter från instängda migranter om att milisen (kopplad till GNA) förvarar vapen, handgranater och ammunition. Fängslade migranter ska ha tvingats hjälpa till att bland annat flytta på utrustningen. Enligt flera källor de pratat med ska liknande tvång och aktiviteter ha förekommit tidigare, bland annat i augusti och september 2018.

”Information om Libyens fängelseläger för migranter är extra svår att verifiera i kristider. Även under normala förhållanden kontrollerar GNA-myndigheterna noggrant FN-organ, organisationer och internationella forskares tillträdde. De som sitter fängslade är försiktiga med vad de säger, rädda för repressalier”, skriver HRW.

Uppgifter till den brittiska journalisten Sally Hayden, som länge följt situationen i Libyen för bland annat Al Jazeera och Irish Times, pekar också mot att instängda migranter utnyttjas av båda de stridande parterna.

”Flyktingar/migranter i fem fängelseläger säger att de har tvingats assistera eller slåss med GNA-allierade miliser sen den 4 april, men fångar i ett annat center sa till mig att de var tvungna att assistera LNA-allierad milis under de senaste slagen”, skriver Sally Hayden på Twitter.

En annan tweet visar en skärmdump på ett samtal över sms med en av de överlevande från attacken mot lägret Qasr Bin Gashir den 23 april, efter att han evakuerats. På frågan om hur de kände nu svarade han:

”Vi känner och stressade, särskilt efter rapporten från Libyen om att ingen skadats, från botten av mitt hjärta, för det finns inte humanism och ingen transparens, jag måste i alla fall säga sanningen.”

Amnesty International har nu krävt att våldshandlingarna mot flyktingarna och migranterna instängda i lägret Qasr Bin Gashir  den 23 april ska utredas som krigsbrott. De har liksom Läkare utan gränser kommit över videor där svårt skadade personer tydligt syns och där en människor skriker av rädsla efter skotten avlossats.

– Det finns ingenting som kan rättfärdiga att oskyldiga civila blir måltavlor. De här flyktingarna och migranterna skulle för det första inte ens vara fängslade, säger Magdalena Mughabi, Amnesty Internationals direktör för Mellanöstern och Nordafrika.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini, till höger, och Ghassan Salame, FN:s speciella sändebud för Libyen i oktober 2018
EU:s utrikeschef Federica Mogherini, till höger, och Ghassan Salame, FN:s speciella sändebud för Libyen i oktober 2018. Foto: Francisco Seco/AP/TT

Libyendiskussion i EU-parlamentet

EU:s utrikesminister Federica Mogherini sa i EU-parlamentet den 16 april att Libyen var nära fred innan offensiven mot Tripoli. De stridande parterna GNA och LNA skulle med FN:s hjälp medla i vad som av Mogherini beskrivs som starten på någonting nytt, och att folket i Libyen tydligt visat att de vill ena landet och blicka framåt.

– Vi har sett det här hända förut: när fred blir en faktisk, konkret möjlighet är också när motståndet mot freden blir starkare och mer uppenbart, sa Federica Mogherni i parlamentet.

Istället varnar nu den FN-stödda GNA-armén, som enligt människorättsorganisationer begår liknande överträdelser och människorättsbrott som Haftar och armén LNA, för ökade strömmar migranter över medelhavet om inte striderna avslutas. En militär lösning på konflikten anses inte vara möjlig, och Federica Mogherini och EU menar att den bästa lösningen är FN-ledda fredssamtal för att nå en politisk lösning. Det sista EU vill är att se ökade strömmar till Europa.

– Jag vet att somliga i ett europeiskt perspektiv ser utvecklingen som ett hot om växande migrationsflöden. Men först och främst är det ett hot mot de flyktingar och migranter som är fast i stängda läger och därför är i större risk än övrig befolkning. FN arbetar för att rädda deras liv genom att tömma lägren. Militäroffensiven gör arbetet svårare, sa Federica Mogherini.