Radar · Nyheter

Humlor och fjärilar trivs bäst i vild trädgård

Biologisk mångfald är viktigt både för naturen och djuren.

Naturskyddsföreningen ger varje år ut en bok med naturtema. I årets upplaga ”Naturligtvis! – Biologisk mångfald i din trädgård” ges tips på hur du sköter trädgården på ett sätt som får humlor, fjärilar och fåglar att må bra.

Att sluta ansa och sköta din trädgård på ett sätt som gör den obeboelig för många arter är ett sätt att både vara snäll mot djuren och den biologiska mångfalden, menar Naturskyddsföreningen.

– Vårt ohållbara sätt att utnyttja naturen har lett till att många arter trängts undan och förlorat både mat och hem. Det är ett allvarligt problem eftersom vi är en del av naturen och beroende av dess mångfald, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Boken ”Naturligtvis! – Biologisk mångfald i din trädgård” är skriven av Justine Lagache, som tidigare varit en av författarna som skrev boken ”Gödsel” som gavs ut år 2016. Det ohållbara sätt som människor i dag utnyttjar naturen på är utgångspunkten i den nya boken och läsaren får tips som kan öka den biologiska mångfalden i den egna trädgården. Att bjuda in det vilda i trädgården istället för att effektivt arbeta bort det är ett sätt att vara en del av lösningen istället för problemet. En mer vildvuxen trädgård är även mer lättskött för den som ser efter den.

– Alla kan göra något för att hindra den negativa utvecklingen – inte bara de som har en egen trädgård, du kan också göra skillnad på din balkong, innergård eller i den närliggande parken. Hårt klippta gräsmattor kan göras om till blommande ängar, vildbihotell sättas upp i stadsmiljö och balkonglådan fyllas med bivänliga blommor. Tillsammans kan vi alla göra något konkret i vår närmiljö och det inger hopp, säger Karin Lexén.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV